Този ход идва на фона на твърденията на украинските военни, че са унищожили шест "руски дрона камикадзе, предоставени от Иран"

Свързани новини

25.09.2022 07:44

Техеран изрази "съжаление" за решението на Киев да експулсира посланика му

Видян 4781 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иран "съжалява" за решението на Украйна да експулсира посланика на страната и ще предприеме "подходящ отговор", заяви в събота говорителят на иранското външно министерство Насер Канани. Киев обвини Техеран, че доставя на Русия бойни дронове, като нарече предполагаемите доставки "неприятелски акт, който нанася сериозен удар върху отношенията между Украйна и Иран"

 "Техеран е останал неутрален в конфликта между Москва и Киев", заяви Канани и добави, че се надява на "мирно уреждане" на военните действия. Иран заяви, че решението на Киев е било взето под влиянието на "пропаганда" от чуждестранни медии и "непотвърдени доклади"


 В петък Украйна отне акредитацията на посланика на Техеран в Киев и обеща да "намали значително" броя на иранския дипломатически персонал в посолството на страната.


 Доставката на оръжия за Русия "е в пряко противоречие с позицията на неутралитет, зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, публично декларирана от висшето ръководство на Иран", се казва в изявление на украинското външно министерство.

 Този ход идва на фона на твърденията на украинските военни, че са унищожили шест "руски дрона камикадзе, предоставени от Иран" На разпространените в интернет кадри се виждат части от дрон с обозначение Geran-2, който поразително прилича на иранския Shahed-136. На друго видео се вижда голям безпилотен самолет, за който се твърди, че е бил теглен от украинските сили във водите на Черно море край югозападния пристанищен град Одеса. Самолетът изглежда е подобен на иранския дрон за нападение и разузнаване Mohajer-6.


    През юли САЩ за първи път обвиниха Техеран, че доставя безпилотни летателни апарати на Русия по време на конфликта в Украйна, но Иран отрече това. Москва коментира въпроса в края на август, като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията като "набиване на информация" и същевременно приветства "динамично" развиващите се връзки с Техеран.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от