Цветан Василев е в Сърбия от 2014 г., когато Корпоративна търговска банка (КТБ) фалира, а прокуратурата започна разследване за източване на банката

Свързани новини

29.05.2022 07:05

Апелативният съд в Белград отказа да предаде Цветан Василев на българското правосъдие

Видян 6786 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи. Това е окончателното решение на сръбската съдебна система, след като Апелативният съд в Белград потвърди решението на Висшия съд, предаде БГНЕС.




Магистратите в Сърбия смятат, че не са изпълнени законодателните условията за предаването на Цветан Василев на България. Междувременно се разбра, че на 26 юли 2021 г. Банкерът е получил и политическо убежище в страната. Това става факт почти три години след подаването на искането за това в сръбското министерство на вътрешните работи.


 


Според Апелативния съд "има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения".




Цветан Василев е в Сърбия от 2014 г., когато Корпоративна търговска банка (КТБ) фалира, а прокуратурата започна разследване за източване на банката. Той е главният обвиняем в мегаделото за аферата "КТБ" - рухването на четвъртата по големина банка в България.


 


Обвинен е от прокуратурата в 146 престъпления като ръководител на престъпна група, отговорна за присвояването на 2.559 млрд. лева (1.308 млрд. евро) от КТБ и други 205.9 млн. лева (близо 105.3 млн. евро) от главната ѝ каса. Ако бъде признат за виновен го заплашват между 10 и 20 години затвор.



В момента делото се гледа на първа инстанция в специализирания съд, но е още в начален етап. Прокурор по него беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 29.05.2022 23:19

    Ами, да спреме газа на Сърбия!

  • 003 Резерват за макаци БГ 29.05.2022 22:20

    И този е мноОого крадлив мАнгАл - като дебелия и оня,Хърсю, къде му купи къщурката.

  • 002 Anonimen 29.05.2022 10:27

    А дебелия с колко ли е тогава?!

  • 001 Асен 29.05.2022 09:30

    Най-големият тарикат излезе този и сега е напрад с поне 2 милиарда!

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей