Хартиената бюлетина ще е дълга около 60 см и ще бъде в два варианта - за гласуване у нас и в чужбина. Разликата се състои в това, че за вота в чужбина няма преференции. Машинната бюлетина е дълга около 20 см и ще трябва да бъде сгъната и пусната в прозрачна урна, върху която изрично ще е обозначено, че е за машинния вот.

Свързани новини

16.03.2023 13:09

ЦИК показа образците на бюлетините

Видян 330 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЦИК показа образците на бюлетините, с които ще гласуваме на 2 април. Това се случи по време на редовния брифинг на Централната избирателна комисия, като бяха представени както хартиената бюлетина, така и тази от машината.

Хартиената бюлетина ще бъде дълга около 60 см и ще бъде в два варианта - за гласуване у нас и в чужбина. Разликата се състои в това, че за вота в чужбина няма преференции. Машинната бюлетина е дълга около 20 см и ще трябва да бъде сгъната и пусната в прозрачна урна, върху която изрично ще е обозначено, че е за машинния вот.

В сряда публично бяха изтеглени серийните номера на шест от общо над 12 хиляди машини за гласуване. А целта – да бъде тестван софтуерът. От Министерството на електронното управление поканиха трима членове на ЦИК да присъстват на процедурата, които обаче не дойдоха.

„Извън страната ЦИК определи да се гласува в 738 избирателни секции. В 244 от тях ще има машини за гласуване. И в страната, и в чужбина – в секциите, където ще има гласуване и с машини и с хартиена бюлетина – машината за гласуваме ще бъде само една”. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ при вземането на решение за СИК извън страната – все още не е било получено съгласие за секциите извън дипломатическите представителства в три държави – Канада, Норвегия и Швейцария. „За Норвегия и Канада вече имаме съгласие. За Швейцария такова съгласие се очаква. Когато го получим – информацията ще бъде публикувана на сайта на ЦИК. Съставите на СИК се надяваме да успеем да назначим до 20 март. Ще се опитаме да го направим и по-рано, ако получим цялата информация от партиите. Срокът за гражданите, които искат да гласуват по настоящ адрес или с подвижна СИК, че срокът за подаване на заявления изтича на 18 март. Това е ден събота и ще напомним на общинските администрации, че следва да осигурят дежурни, които да приемат или обработят тези заявления”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне