Не е справедливо софиянци да плащат поскъпването на природния газ. Ето защо Столичната община ще иска компенсации от държавата, за да може парното тази зима да не поскъпне.


Това каза на брифинг председателят на СОС Георги Георгиев, предаде бТВ.


"Предлагаме конкретни мерки и на председателски съвет днес взехме решение на извънредна сесия да обсъдим конкретните действия, така че Столична общини да защити най-важното дружество в общинската икономика, което осигурява топлина на над 1 милион граждани на София", каза Георгиев.


Той обясни и какво представлява шоковото поскъпване.


"Природният газ, който купува "Топлофикация" и квотите, представляват 95% от разходите на дружеството. В момента купуваме на 80 лв. за мегават час, а днес предстои ново поскъпване на природния газ. Цената, която е одобрена от КЕВР, е 47 лв., която се фактурира в парното. Ние сме категорично против промени в цените, но държавата трябва да стъпи, така че буферът да не става "Топлофикация София" и всички други дружества в такова положение. Държавата чрез Фонда за енергийна сигурност и Министерство на финансите трябва да представят компенсации", категоричен бе председателят на СОС.


По думите му столичани няма да издържат на това поскъпване.


„Топлофикация София“ гарантира технологично спокойното преминаване на зимния сезон. Ще има нормално топлоснабдяване на гражданите през цялата зима. Социално поносимата цена, която гражданите плащат, трябва да бъде запазена", заяви от своя страна Прошко Прошков, председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.


Той беше категоричен, че не може буферът на цялата енергийна система да бъде едно общинско дружество като "Топлофикация София".