Свързани новини

29.10.2021 11:38

Цената на литър бензин: 2,39 лв. у нас, 1,42 в Турция

Видян 2474 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е сред държавите в ЕС, в които автомобилните горива са поскъпнали най-много през последната година. С близо 30-процентен скок страната ни е на пето място,  сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, предаде Сега. "Шампион" по ръст на цените на бензина и дизела - с 30.7%, е Люксембург.  На малка дистанция следват Румъния, Словения и Полша. Тенденцията на поскъпване е обща за Европа, като основната причина е бързото съвземане на икономиките след предните ковид-вълни и засиленото търсене на горива в световен мащаб.   


В момента цените  на автомобилните горива в  Европа са най-високи от 2012 г. насам.  Германия  дори отбелязва исторически рекорд - дизелът  за първи път достига  1,55 евро за литър.


Информацията на Евростат е за септември. А данните на портала Fuelo, които се актуализират все ден, показват, че през октомври поскъпването на нефтопродуктите дори се е ускорило. От 28 октомври 2020-а до днес средната цена на бензин А-95 се е покачила с цели 32.8%, или с 59 стотинки на литър. При дизела повишението е още по-драстично - 35.4%, или с 63 ст. на литър.


В момента в България трудно ще намерите обикновен бензин за под 2.40 лв.  Всички големи вериги продават литър А-95 за 2.41 - 2.43 лева. Положението с дизеловото гориво е същото - вчера по бензиностанциите на най-големите търговци цените бяха в диапазона 2.42 - 2.45.


По-малките играчи се опитват да поддържат конкурентни цени. Например в обектите на VM Petroleum на Веселин Марешки и на "Инса ойл" ( на Георги Самуилов) масовият бензин все още струва по 2.18 - 2.20 за литър.    


Въпреки голямото поскъпване в последните месеци горивата у нас остават относително евтини спрямо другите от ЕС, където текат същите тенденции. В България в момента  средната цена на масовия бензин А-95 е 2.39 лв. за литър, докато в Нидерландия е почти 4 лева (3.93 лв. за литър), сочи актуалната статистика, публикувана от Fuelo. Всъщност в повечето държави от Евросъюза обикновеният бензин е над 3 лева - основно защото там облагат автогоривата с много високи акцизи. Около нас ценовата картина е доста пъстра - в Гърция А-95 струва около 3.46 лв,  в Сърбия е около 2.76, румънските и македонските съседи плащат средно по 2.43-2.45 лева за литър, а Турция се откроява като балкански оазис за шофьорите с 1.42 лева за литър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Зеленски

Без руски език в ефира след 3 месеца: Киев

Забраната за използване на руски език в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените