Корнелия Нинова не казва истината, като твърди, че има таван на цените във Франция и Испания. Какво има там?

Свързани новини

06.03.2023 14:16

Таван на печалбите на веригите, не на цените във Франция

Видян 2197 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Корнелия Нинова не казва истината, като твърди, че има таван на цените във Франция и Испания. Какво има там?


Веригите супермаркети във Франция ще поемат удар върху маржовете си, т.е. своята надценка или по-просто казано: печалбата си. Търговците се съгласиха, за да помогнат на домакинствата да се преборят с високата инфлация, съобщи финансовият министър Брюно льо Мер в понеделник.


Те ще продават с отстъпки продукти по време на тримесечна кампания, каза той, цитиран от Bloomberg. Продуктите ще носят лого със знамето на Франция и мотото „антиинфлационно тримесечие“.


„Това е силно споразумение, което ще бъде видимо и ще защитава нашите граждани“, каза Льо Мер на пресконференция. „Борбата с инфлацията е работа на всички“.
Най-голямото увеличение на цените от поколение насам се превръща във все по-трудно предизвикателство за президента Еманюел Макрон, който вече е изправен пред масови протести заради плановете му да промени пенсионната система.


Миналия месец министри представиха „антиинфлационна кошница“, която да действа като хармонизиран индекс, ползван от потребителите за сравнение на цените, но идеята бе захвърлена след разговори с търговците.


Главният изпълнителен директор на Carrefour Александър Бомпар, който застана до Льо Мер в понеделник – каза пред репортери, че намалението на цените ще бъде решено от отделните вериги и ще засегне основно собствените марки, където има най-голяма свобода на действие.


„Мерките, предприети от различните търговци на дребно, са различни по характер, тъй като има принцип на свобода за търговците да могат да предлагат най-ефективните промоции на клиентите“, каза той.
Акциите на Carrefour и на конкурента Casino Guichard-Perrachon поевтиняха с по над 1% след новината.


В Испания, въпреки намаляването на данък добавена стойност върху няколко хранителни продукта през януари, министър-председателят Педро Санчес е под натиск да положи още усилия, тъй като инфлацията при храните надвишава 15%.


Неговият по-малък коалиционен партньор – крайнолявата Unidas Podemos, миналата седмица поиска ограничаване на цените на храните и отстъпка от 14% на 20 храни от първа необходимост. Това обаче НЕ стана и НЯМА да стане – идеята за таван е отхвърлена, тъй като ще доведе до дефицит на стоки, какъвто ние помним от соца.


Льо Мер изключи намаляване на данъците върху продажбите във Франция, което според него ще е твърде скъпо за публичните финанси и неефективно при понижаването на цените.
Правителството е поискало от веригите да предоговорят цените с производителите и търговците на едро, за да се отразят последните спадове в  цените на горивата и енергията, а оттам на себестойността на стоките.
„В новата история има няколко примера за ситуация, в която всички дистрибутори се съгласяват да участват заедно“, каза Льо Мер.


Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 държава на мафията 07.03.2023 11:17

    Едни и същи вериги имат различна политика на вън и у нас, което говори за липса на всякакво желание на властта и управляващите да коригират лакомията им и лошите практики, защото са силно наведени и зависими от външните си началници и предпочитат да мълчат и да убиват бавно, но сигурно собствения си народ.....завършени престъпници и садисти. Да не говорим и какви неконтролирани боклуци и ГМО ментета на супер високи цени предлагат в най-бедната ЕС държава. За каква Еврозона и клуб на богатите каканижат тези предатели и небългари във властта и защо се мъчат да ни убедят, че чернотото е бяло?

  • 002 Редакцията до Anonimen001 06.03.2023 15:31

    Драги троле, разобличаваме всеки, който лъже и мами, а в този случай, за пореден път, това е доказано, както беше и от Върховния съд неотдавна по адрес на Вашата работодателка

  • 001 Anonimen 06.03.2023 14:39

    пак Нинова виновна, вече сте смешни и абсурдни

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне