85-годишната Карол Сейглър е супервъзрастен

Свързани новини

04.12.2022 07:11

Тайните на "супервъзрастните", които притежават ум, толкова остър, колкото на хората, които са с 20 до 30 години по-млади

Видян 42688 пъти | Коментари 7
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки че работи като доброволец и тренира във фитнеса няколко дни в седмицата, общува често с приятели и семейството си, чете всякакви книги и всеки ден решава кръстословици, 85-годишната Карол Зиглер е неспокойна.

"Скучно ми е. Чувствам се като корвет, използван като количка за хранителни стоки", казва Зиглер, която живее в чикагското предградие Палатин.


Зиглер е когнитивен "суперстарец", притежаващ ум, който е толкова остър, колкото на хора, които са с 20-30 години по-млади. Тя е част от елитна група, включена в Северозападната изследователска програма "Суперстареене", която от 14 години изучава възрастни хора с отлична памет. Програмата е част от Центъра за когнитивна неврология и болест на Алцхаймер към Медицинското училище "Файнберг" на Северозападния университет в Чикаго.

"Два пъти се явих на прослушване за "Jeopardy!" и се представих достатъчно добре, за да ме поканят на прослушванията на живо. Тогава се появи Covid - каза Зиглер.

"Кой знае колко добре щях да се справя" - добави тя с насмешка. "Това, което съм казвала на децата си и на всеки друг, който ме е питал: "Може да знам ужасно много за Бетовен и Лист, но знам много малко за Бионсе и Лизо. "



Какво е SuperAger?

За да бъде обявен за SuperAger - термин, въведен от изследователите от Северозападния университет - човек трябва да е над 80 години и да премине през задълбочени когнитивни тестове. В проучването се участва само ако паметта на лицето е толкова добра или по-добра от тази на нормални когнитивни хора на 50 и 60 години.



"От суперейджърите се изисква да имат изключителна епизодична памет - способността да си спомнят ежедневни събития и минали лични преживявания - но след това суперейджърите трябва да имат поне средни резултати на другите когнитивни тестове", казва когнитивният невролог Емили Рогалски, професор по психиатрия и поведенчески науки в Медицинското училище "Файнберг".

Само около 10% от хората, които кандидатстват за програмата, отговарят на тези критерии, казва Рогалски, който е разработил проекта SuperAger.

"Важно е да се отбележи, че когато сравняваме супервъзрастните със средните възрасти, те имат сходни нива на IQ, така че разликите, които наблюдаваме, не се дължат само на интелигентността", казва тя.

След като бъде приет, се прави цветно 3D сканиране на мозъка, а когнитивните тестове и сканирането на мозъка се повтарят на всеки около година. Анализът на данните през годините е довел до интересни резултати.



По-големи неврони без тау

С напредването на възрастта мозъкът на повечето хора се свива. Проучванията обаче показват, че кората на главния мозък, която отговаря за мисленето, вземането на решения и паметта, остава много по-дебела и се свива по-бавно, отколкото при хората на 50 и 60 години.



Мозъкът на суперстаршия, който обикновено се дарява на изследователската програма от участниците след смъртта им, също има по-големи и по-здрави клетки в енториналния кортекс. Това е "една от първите области на мозъка, които са "засегнати" от болестта на Алцхаймер", казва Тамар Гефен, доцент по психиатрия и поведенчески науки в Северозападния университет, в имейл.

Енториналният кортекс има директни връзки с друг ключов център на паметта - хипокампуса, и "е от съществено значение за паметта и ученето", казва Гефен, водещ автор на ноемврийско проучване, в което се сравняват мозъците на починали суперагенти с тези на по-възрастни и по-млади хора с нормални когнитивни способности и хора с ранна диагноза Алцхаймер.


Проучването установи, че в мозъците на супервъзрастните хора има три пъти по-малко тау заплитания, или анормални образувания на протеин в нервните клетки, отколкото в мозъците на когнитивно здрави контроли. Тау заплитанията са отличителен белег на болестта на Алцхаймер и други деменции.

"Смятаме, че по-големите неврони в енториналния кортекс предполагат, че те са по-стабилни в структурно отношение и може би могат да издържат на образуването на неврофибриларни заплитания", казва Гефен.



Гефен също така открива, че мозъците на суперейджърите имат много повече неврони фон Економо - рядък вид мозъчни клетки, които досега са открити при хората, човекоподобните маймуни, слоновете, китовете, делфините и пойните птици. Смята се, че подобните на винт неврони на фон Економо позволяват бърза комуникация в мозъка. Друга теория е, че невроните дават на хората и човекоподобните маймуни интуитивно предимство в социални ситуации.


Невроните на фон Економо са открити в предната цингуларна кора, която образува яка в предната част на мозъка, свързваща когнитивната, разсъдъчната част с емоционалната, чувствената част. Смята се, че предният пояс е важен за регулирането на емоциите и вниманието - друг ключов фактор за добрата памет.

Взети заедно, тези открития показват, че има генетична връзка с превръщането в SuperAger, казва Гефен. Единственият начин да се потвърди дали суперхората се раждат с по-големи енторинални неврони е да се измерят тези неврони от раждането до смъртта. Това очевидно не е възможно. "


Суперейджърите имат сходни черти, казва Рогалски, който е и заместник-директор на Центъра за когнитивна неврология и болестта на Алцхаймер към университета "Файнберг". Тези хора са физически активни. Те обикновено са положителни. Те предизвикват мозъка си всеки ден, четейки или научавайки нещо ново - много от тях продължават да работят и до 80-те си години. Суперагерите са и социални пеперуди, заобиколени от семейство и приятели, и често могат да бъдат открити като доброволци в общността.

"Когато сравняваме супервъзрастните с хората на нормална възраст, виждаме, че те са склонни да поддържат по-положителни отношения с другите", казва Рогалски.


"Тази социална обвързаност може да е характеристика на супервъзрастните, която ги отличава от тези, които все още се справят добре, но които бихме нарекли средна или нормална възраст", казва тя.



Поглеждайки назад към живота си, Карол Зиглер разпознава много черти на Супервъзрастен. Като малко дете по време на Голямата депресия тя се научава сама да пише и да свири на пиано. Научава се да чете на иврит от коляното на дядо си, преглеждайки седмичния му вестник на идиш.

"Имам страхотна памет. Винаги съм я имала - казва Зиглер. "Винаги съм била дете, на което можеш да кажеш: "Ей, какъв е телефонният номер на София?", и аз просто го знаех в главата си. "


 


 На снимката: 85-годишната Карол Сейглър е супервъзрастен


Източник: CNN


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 До коментатора на коментари № 1,2,3,4 и 5 05.12.2022 05:52

    Брато защо ти трябваше да се самонабутваш и да си копипействаш един и същи коментар 5 ПЪТИ??? Това не само, че не ти помага, ами ти навреди.Кой будала или идиот ще седне да ти чете един и същи коментар 5 пъти??? Иначе по темата.Аз съм уверен, че в тази супер , мега, яко манипулирана от медиините ел. дивайси планета, за по-възрастните от 60 години, които не са залитнали в алкохолната дамла или в чуждополконическата чалга, е много лесно да првъзхождат младия бройлеров палнктон,( който разсъждава "картинково" и не ползва собствените си сиви вещества, а интернет), имат по-здравословна и по-адекватна способност да разсъждават. Темата е много мрачна и сложна и няма място за обсъждане в този формат.

  • 006 5G 04.12.2022 23:05

    А1, нискоскоростен нет не означава НИКАКЪВ НЕТ, както високоскоростен нет не означава нискоскоростен, НЪЛ? Когато направите високоскоростния ВИСОКОСКОРОСТЕН, тогиж ще ви плащам повечко. Бахти, че кабеларят ми във Варна преди десет години беше по-скоростен!

  • 005 Anonimen 04.12.2022 22:59

    Нормалната продължителност на човешкия живот е 120г+/-. Става въпрос за човеците, а не за човекоподобните, т.е. индивиди с гени от Homo Floresiensis, Homo Naledi, Homo Luzonensis,и пр. Колкото повече са гените от макаци, толкова по-кратък е живота на индивида без патериците на съвременната медицина. Макаците живеят до 25г. хората до 120, смесените индивиди средно, някъде към 70г(абстрахираме се от бактериални и вирусни инфекции) без сериозна интервенция на медицината. 70г са СРЕДНА ВЪЗРАСТ при хора без "цигански" гени.Моля!, не съдя по себе си, а по стотиците ми "пациенти" като радиестезист! Хората с гени от макаци влизат рано в климактериум, за българското население, уви, някъде между 35 и 43г. Климактериумът е спад в производството на хормони и ензими и е за ДВАТА ПОЛА,сори, и за трита. В това отношение, жените са в по-добра позиция защото имат някакъв знак (менупаузата), че влизат в климактериум, докато мъжете остават в повечето случаи в неведение. Тази жена не може да бъде наречена супер ейджър само защото е от юдейско семейство. Заради поло яката не мога да видя добре тироида, но жената си е съвсем нормална като за възрастта, още повече, че животът ѝ не е бил особено труден.Стринка ми, еврейка, и мама ми на 90 си бяха с ум бръснач. Супер ейджър е физикът Роджър Пенроуз, който на 97 все още е с брилянтен ум. Супер ейджър е бил прадядо ми, починал на 103 от сепсис, който никога не е носил бастун и е бил активен до края на живота си. Супер ейджър е и баба Айше, която на 87 паботи декар и половина градина, изкарала 12 щайги картофи, а ромски 40г иангстери ѝ ги откраднали. Ейджърката се страхува да се оплаче дори на арменския поп за да не я претрепят.

  • 004 Anonimen 04.12.2022 22:59

    Нормалната продължителност на човешкия живот е 120г+/-. Става въпрос за човеците, а не за човекоподобните, т.е. индивиди с гени от Homo Floresiensis, Homo Naledi, Homo Luzonensis,и пр. Колкото повече са гените от макаци, толкова по-кратък е живота на индивида без патериците на съвременната медицина. Макаците живеят до 25г. хората до 120, смесените индивиди средно, някъде към 70г(абстрахираме се от бактериални и вирусни инфекции) без сериозна интервенция на медицината. 70г са СРЕДНА ВЪЗРАСТ при хора без "цигански" гени.Моля!, не съдя по себе си, а по стотиците ми "пациенти" като радиестезист! Хората с гени от макаци влизат рано в климактериум, за българското население, уви, някъде между 35 и 43г. Климактериумът е спад в производството на хормони и ензими и е за ДВАТА ПОЛА,сори, и за трита. В това отношение, жените са в по-добра позиция защото имат някакъв знак (менупаузата), че влизат в климактериум, докато мъжете остават в повечето случаи в неведение. Тази жена не може да бъде наречена супер ейджър само защото е от юдейско семейство. Заради поло яката не мога да видя добре тироида, но жената си е съвсем нормална като за възрастта, още повече, че животът ѝ не е бил особено труден.Стринка ми, еврейка, и мама ми на 90 си бяха с ум бръснач. Супер ейджър е физикът Роджър Пенроуз, който на 97 все още е с брилянтен ум. Супер ейджър е бил прадядо ми, починал на 103 от сепсис, който никога не е носил бастун и е бил активен до края на живота си. Супер ейджър е и баба Айше, която на 87 паботи декар и половина градина, изкарала 12 щайги картофи, а ромски 40г иангстери ѝ ги откраднали. Ейджърката се страхува да се оплаче дори на арменския поп за да не я претрепят.

  • 003 Anonimen 04.12.2022 22:58

    Нормалната продължителност на човешкия живот е 120г+/-. Става въпрос за човеците, а не за човекоподобните, т.е. индивиди с гени от Homo Floresiensis, Homo Naledi, Homo Luzonensis,и пр. Колкото повече са гените от макаци, толкова по-кратък е живота на индивида без патериците на съвременната медицина. Макаците живеят до 25г. хората до 120, смесените индивиди средно, някъде към 70г(абстрахираме се от бактериални и вирусни инфекции) без сериозна интервенция на медицината. 70г са СРЕДНА ВЪЗРАСТ при хора без "цигански" гени.Моля!, не съдя по себе си, а по стотиците ми "пациенти" като радиестезист! Хората с гени от макаци влизат рано в климактериум, за българското население, уви, някъде между 35 и 43г. Климактериумът е спад в производството на хормони и ензими и е за ДВАТА ПОЛА,сори, и за трита. В това отношение, жените са в по-добра позиция защото имат някакъв знак (менупаузата), че влизат в климактериум, докато мъжете остават в повечето случаи в неведение. Тази жена не може да бъде наречена супер ейджър само защото е от юдейско семейство. Заради поло яката не мога да видя добре тироида, но жената си е съвсем нормална като за възрастта, още повече, че животът ѝ не е бил особено труден.Стринка ми, еврейка, и мама ми на 90 си бяха с ум бръснач. Супер ейджър е физикът Роджър Пенроуз, който на 97 все още е с брилянтен ум. Супер ейджър е бил прадядо ми, починал на 103 от сепсис, който никога не е носил бастун и е бил активен до края на живота си. Супер ейджър е и баба Айше, която на 87 паботи декар и половина градина, изкарала 12 щайги картофи, а ромски 40г иангстери ѝ ги откраднали. Ейджърката се страхува да се оплаче дори на арменския поп за да не я претрепят.

  • 002 Anonimen 04.12.2022 22:58

    Нормалната продължителност на човешкия живот е 120г+/-. Става въпрос за човеците, а не за човекоподобните, т.е. индивиди с гени от Homo Floresiensis, Homo Naledi, Homo Luzonensis,и пр. Колкото повече са гените от макаци, толкова по-кратък е живота на индивида без патериците на съвременната медицина. Макаците живеят до 25г. хората до 120, смесените индивиди средно, някъде към 70г(абстрахираме се от бактериални и вирусни инфекции) без сериозна интервенция на медицината. 70г са СРЕДНА ВЪЗРАСТ при хора без "цигански" гени.Моля!, не съдя по себе си, а по стотиците ми "пациенти" като радиестезист! Хората с гени от макаци влизат рано в климактериум, за българското население, уви, някъде между 35 и 43г. Климактериумът е спад в производството на хормони и ензими и е за ДВАТА ПОЛА,сори, и за трита. В това отношение, жените са в по-добра позиция защото имат някакъв знак (менупаузата), че влизат в климактериум, докато мъжете остават в повечето случаи в неведение. Тази жена не може да бъде наречена супер ейджър само защото е от юдейско семейство. Заради поло яката не мога да видя добре тироида, но жената си е съвсем нормална като за възрастта, още повече, че животът ѝ не е бил особено труден.Стринка ми, еврейка, и мама ми на 90 си бяха с ум бръснач. Супер ейджър е физикът Роджър Пенроуз, който на 97 все още е с брилянтен ум. Супер ейджър е бил прадядо ми, починал на 103 от сепсис, който никога не е носил бастун и е бил активен до края на живота си. Супер ейджър е и баба Айше, която на 87 паботи декар и половина градина, изкарала 12 щайги картофи, а ромски 40г иангстери ѝ ги откраднали. Ейджърката се страхува да се оплаче дори на арменския поп за да не я претрепят.

  • 001 Anonimen 04.12.2022 22:49

    Нормалната продължителност на човешкия живот е 120г+/-. Става въпрос за човеците, а не за човекоподобните, т.е. индивиди с гени от Homo Floresiensis, Homo Naledi, Homo Luzonensis,и пр. Колкото повече са гените от макаци, толкова по-кратък е живота на индивида без патериците на съвременната медицина. Макаците живеят до 25г. хората до 120, смесените индивиди средно, някъде към 70г(абстрахираме се от бактериални и вирусни инфекции) без сериозна интервенция на медицината. 70г са СРЕДНА ВЪЗРАСТ при хора без "цигански" гени.Моля!, не съдя по себе си, а по стотиците ми "пациенти" като радиестезист! Хората с гени от макаци влизат рано в климактериум, за българското население, уви, някъде между 35 и 43г. Климактериумът е спад в производството на хормони и ензими и е за ДВАТА ПОЛА,сори, и за трита. В това отношение, жените са в по-добра позиция защото имат някакъв знак (менупаузата), че влизат в климактериум, докато мъжете остават в повечето случаи в неведение. Тази жена не може да бъде наречена супер ейджър само защото е от юдейско семейство. Заради поло яката не мога да видя добре тироида, но жената си е съвсем нормална като за възрастта, още повече, че животът ѝ не е бил особено труден.Стринка ми, еврейка, и мама ми на 90 си бяха с ум бръснач. Супер ейджър е физикът Роджър Пенроуз, който на 97 все още е с брилянтен ум. Супер ейджър е бил прадядо ми, починал на 103 от сепсис, който никога не е носил бастун и е бил активен до края на живота си. Супер ейджър е и баба Айше, която на 87 паботи декар и половина градина, изкарала 12 щайги картофи, а ромски 40г иангстери ѝ ги откраднали. Ейджърката се страхува да се оплаче дори на арменския поп за да не я претрепят.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв