Около 10 млрд. лв. е сумата на компенсациите за ток, които ще получат т.г. небитовите потребители - фирми, болници, училища, детски градини, държавни и общински учреждения. За догодина се очаква още по-голяма сметка.

Свързани новини

01.12.2022 16:06

Свръхпечалби за фирмите след компенсациите за ток

Видян 704 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Компенсациите за ток за бизнеса и намаленият ДДС изкривяват финансите на държавата, става ясно от данните за изпълнението на бюджета за 11-е месеца на годината. Хазната е на червено с 605 млн. лв. в края на ноември, сочат сметките на Министерството на финансите (МФ). През септември сметките на държавата приключиха почти занулени, след като предните месеци се отчитаха неизменно излишъци за над 1 млрд. лв.


Първоначалните очаквания бяха за по-висок дефицит за ноември. От МФ посочват, че през месеца са постъпили значителни приходи от корпоративен данък над 1,3 млрд. лв., свързани с крайния срок за авансовите вноски за данъка през 2022 г.  От ведомството отбелязват, че голямата сума говори за "възможно свръх компенсиране на определени сектори от бизнеса, дължащо се преди всичко на широкия обхват на мерките за небитовите потребители на електрическа енергия".


"Много от предприятията вече прехвърлиха тежестта от високите цени на енергоносителите към крайните клиенти и домакинствата и липсата на фокус на мерките за изплащане на компенсации доведе до изкривяване на финансовите им резултати и формиране на значителни печалби", подчертаха от МФ.
В същото време, заради намалената и нулевата ставка на ДДС за определени стоки и услуги, както и на изпреварващия ръст на данъка за възстановяване, се очаква неизпълнение на планираните приходи от ДДС за 2022 г.


Разходите на държавата нарастват много по-бързо от приходите заради скока на пенсиите от 1 октомври, по-високите субсидии, социални плащания и капиталови инвестиции в края на годината. Парите, които даваме по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към ноември 2022 г. са в размер на 56,957 млрд. лв. (86,4 % от годишния разчет). За сравнение по това време на миналата година са били 47,141 млрд. лв.


Около 10 млрд. лв. е сумата на компенсациите за ток, която ще получат т.г. небитовите потребители - фирми, болници, училища, детски градини, държавни и общински учреждения. За догодина се очаква още по-голяма сметка.


Пламен Валентинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ненаказани престъпници 01.12.2022 19:23

    Не само фирмите са на печалба, а и тези дето им я осигуриха, като помислиха и за своите комисионни. Продажни, алчни и без никакъв морал са взели властта в ръцете и съсипват окончателно и държавата и топящия се народ от тяхната алчност

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за