Свързани новини

14.01.2013 13:58

Сурвакаха Цветанов и му пожелаха да прави повече пари

Видян 1290 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сурвакарчета от ОУ "Св. Климент Охридски", село Тишевица, Врачанско поздравиха с ромската Нова Година министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде Бгнес.


Цветанов, който е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, прие децата в сградата на МВР, а те пък от своя страна му донесоха две печени гъски, баница и питка и му пожелаха много здраве, щастие и късмет. "Пожелавам му да е жив и здрав и да прави повече пари за нас", каза десетокласничката Силвия.


Сурвакарчетата посетиха Цветанов по инициатива на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", който от десет години работи в сферата на образователната интеграция на ромските деца. Празникът "Василица" се тачи от ромите като началото на ромската Новата година. По традиция на този ден ученици-сурвакари посещават различни институции, за да пожелаят здраве и берекет. Празнуването на Василица е свързано със стара легенда, разказваща как Дяволът разрушил моста, по който вървели ромите, но свети Васил построил отново моста, за да могат те да преминат над пречистващата със силата си вода и да започнат своя нов живот.


Според "Амалипе" училището в село Тишевица е пример за това какво следва да бъде едно средищно училище. Освен отличната и добре поддържана материална база, то предлага целодневно обучение и столово хранене за всички ученици. Сформирани са разнообразни клубове по интереси, извънкласни дейности и СИП. Всички ученици изучават СИП "Фолклор на етносите – ромски фолклор", който се ползва с особена популярност. Родителите са ангажирани под различни форми с дейността на училището, както и местните неформални ромски лидери. Учителският колектив е силно мотивиран за работа, а директорът е енергичен и с доказан организационен и управленски опит. Индикатор за високото качество на образование е фактът, че малкото български деца от Тишевица и околните села се обучават в училището, а не в гр. Враца. Вече осем последователни учебни години в училището работи успешно група по СИП"Ромски фолклор", в която се обучават и деца от неромски произход



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак