Рогни и Один, съответно на 26 и 25 години, са сред малцината хора, живеещи в Микинес, най-западния остров на Фарьорските острови.Andrea Gjestvang/GOST Books

Свързани новини

02.04.2023 07:33

Студено, отдалечено и без жени: Портрет на живота на Фарьорските острови

Видян 25773 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 3.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

В своите поразителни снимки от Фарьорските острови - отдалечен архипелаг между Исландия и родната ѝ Норвегия, фотографката Андреа Йестванг представя островитяни и поминък, които са толкова сурови и безпощадни, колкото и ветровитият пейзаж.


Рибарските траулери се движат в студените морета. Облаци се спускат над скалисти планини и скални села. Дрехите и ботушите са изцапани с кръвта на убития добитък и морските животни. По стените на традиционните дървени сгради висят добре използвани инструменти.


Вродената връзка между хората от Фарьорските острови и заобикалящата ги среда е вплетена в новата книга на Йестванг за островите - "Атлантически каубой". Портретите се появяват редом с драматични пейзажни снимки, които потвърждават суровите условия на Фарьорските острови и отдалечеността на селищата, засенчени от съседните планини.


"Не съм пейзажен фотограф, но както когато снимам хора, така и когато снимам пейзаж, търся настроение", казва Йестванг по време на видеоинтервю. "Опитвам се да мисля за пейзажа и като за своеобразен портрет или нещо, което по някакъв начин изразява чувства."


Снимките на Йестванг разкриват и друг предизвикателен аспект на живота във Фарьорските острови, които може би са били населени за първи път от ирландски монаси през VI век: нейните обекти са почти изключително мъже.



Фарьорският островитянин Хялмар е сниман, докато коли овце във ферма в село Калдбаксботнур. Кредит: Andrea Gjestvang/GOST Books


 Въпреки че голяма част от икономиката на Фарьорските острови се върти около физически трудни професии, които традиционно се извършват от мъже - само в риболовната индустрия на островите са заети 15 % от работната сила. Посещавайки няколко пъти годишно в продължение на шест години,  Йестванг се насочва към живота и общностите на неженените мъже на островите. Те са показани как скубят перата на морските птици, грижат се за козите или изкарват на брега трупове на убити пилотни китове. (Някога китовото месо е било важна част от диетата на фарьорците, въпреки че спорният лов на китове и делфини в страната сега предизвиква глобално възмущение). Младите жени пък често избират да учат или да работят в Копенхаген (Фарьорските острови са част от Кралство Дания) или другаде в Европа.


Много от тях никога не се завръщат, научи фотографката. По данни на Световната банка през 2021 г. само 48,2 % от населението на самоуправляващата се държава са били жени, което я поставя сред най-небалансираните по пол места в Европа. Това се равнява на над 107 мъже на всеки 100 жени, или дефицит от приблизително 2000 жени.



Аадне и Йоанес, 51-годишни братя близнаци от Фарьорските острови, където на всеки 100 жени се падат 107 мъже. "Моля се на Бог да си намеря жена", казва Йоанес на фотографката. "Но може би той не ме чува." Превъртете галерията, за да видите още снимки от книгата на Йестванг "Атлантически каубой". Андреа Йестванг/GOST Books


Този брой може и да не изглежда голям, но тъй като на 17-те обитаеми острова живеят само около 53 000 души, а разликата между половете е по-ясно изразена сред по-младите, той има значителни обществени последици. При встъпването си в длъжност през 2015 г. министър-председателят на Фарьорските острови Аксел В. Йоханесен заяви, че "изкривената демографска картина на половете" е сред "най-големите предизвикателства" за неговото правителство.


За  Йестванг тази динамика предлага "интересна възможност да направи проект за мъжете", казва тя. "Като жена-фотограф получавам много поръчки за истории за здравето на жените и за женски проблеми - които са много важни - но ми беше любопитно да насоча фотоапарата си в друга посока."


Еволюираща мъжественост


Икономическите перспективи пред жените от Фарьорските острови сега изглеждат по-благоприятни, отколкото през 90-те години на миналия век, когато хиляди хора напуснаха страната в условията на икономически срив, причинен отчасти от намаляването на рибните запаси. Благодарение на разрастващите се сектори на туризма и услугите, БВП на глава от населението се е утроил от 2000 г. насам и сега е равен на този на Съединените щати.



Рогни и Один, съответно на 26 и 25 години, са сред малцината хора, живеещи в Микинес, най-западния остров на Фарьорските острови.Andrea Gjestvang/GOST Book


През последните години правителството на страната инвестира в инициативи за равенство между половете и заетост с надеждата да направи островите по-привлекателни за жените. "Опитаха се да направят така, че да бъде малко по-лесно да бъдеш самотна майка", добавя Йестванг, като цитира разширените предложения в столичния университет и по-голямото приемане на работата от разстояние поради пандемията от Covid-19.


Фотографът казва, че липсата на жени не е била очевидна в столицата на Фарьорските острови Торшавн, въпреки че е била "доста видима", когато е пътувал до по-малки села. Социалният живот на тези крайбрежни общности често се върти около пристанищата и тя прекарва времето си, посещавайки местата за неформални срещи, където мъжете "се разхождат, пият бира и разговарят".


Но деликатните портрети на Йестванг предлагат и откровена снимка на мъжете в собствените им домове. Няколко от тях са заснети седнали или легнали сами на дивана, докато други са снимани с домашни любимци или роднини от женски пол. В съпътстващите интервюта, някои от които са включени в книгата, нейните субекти разказват за реалностите на живота в общество, доминирано от мъже. "Моля се на Бог да си намеря жена", казва й един неженен мъж. "Но може би той не ме чува."


Фотографката обаче смята, че повечето от мъжете, които е документирала, не са били самотни - отчасти благодарение на сплотеността на фарьорските семейства. Един 40-годишен мъж й казал: "Силните семейни връзки се превръщат в заместител. Аз самият вече имам семейство, въпреки че нямам съпруга и деца. Когато имаш разширено, сплотено семейство, имаш свободата да бъдеш себе си и да намериш мир с това."


Междувременно десетилетията на демографски дисбаланс са допринесли за национална идентичност, която продължава да възхвалява добродетелите на силата и твърдостта - добави фотографът.


"Да бъдеш силен и да осигуряваш прехраната на себе си и семейството си е важна ценност", каза тя. "Идеята за силния мъж е много актуална и можете да я видите ... Този вид мъжественост е спечелил много уважение и е бил търсен.


"Мисля, че това, разбира се, се е отразило на обществото, въпреки че ще кажа, че жените от Фарьорските острови също са много силни - те също са издръжливи."



Фарьорски островитянинът Фрори почива върху трупа на пилотен кит след "grindadráp" или лов на китове - противоречива традиция, която често предизвиква глобално възмущение.Andrea Gjestvang/GOST Books


Източник: CNN











 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева