Контрера

Свързани новини

13.03.2024 13:36

Столичната община спи, кърлежите завземат тревните площи на София: Контрера

Видян 273 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предупредих преди месец, но реакция от екипа на Терзиев все още няма. С това предупреждение се обръща към компетентните органи общинският съветник от ВМРО в СОС и зам.-председател на войводите Карлос Контрера. Последните  години проблемът с кърлежите в зелените площи и парковете на столицата е много сериозен, а причината е, че не се започва навреме обработката срещу кърлежи, което е сериозен пропуск на общинските власти.

Миналата година педиатрите и ветеринарите отчетоха бум на децата и домашните любимци, които посещават медицинските кабинети, защото са ухапани от кърлежи.

Внасям сигнал до кмета на София с настояване незабавно да бъдат взети мерки и да започнат обработките срещу кърлежи в зелените площи, допълва още Контрера.

Ето и пълния текст на позицията на зам.-председателя на ВМРО Карлос Контрера във „Фейсбук“:

Поради по-топлото време и последните по-влажни дни кърлежите плъпнаха из софийските паркове, градинки и междублокови пространства. Още преди месец в работна среща предупредих направление „Опазване на околната среда“ в Столична община, че тази година популацията на кърлежи ще се активизира по-рано и съответно по-рано трябва да се започне с пръскането.

Днес внасям сигнал до кмета на София с настояване незабавно да бъдат взети мерки и да започнат обработките срещу кърлежи в зелените площи. Ето и част от мотивите към сигнала ми:

През последната седмица в приемната ми като общински съветник постъпиха множество сигнали от граждани, живущи и работещи в различни столични райони, че са били ухапани от кърлежи, както и че са станали свидетели на активиране на популацията от кърлежи, които пролазват в зелените площи, по алеи и тротоари. Конкретно бях сигнализиран за случаи в район „Кремиковци“ – кв. Ботунец, район Панчарево, район „Овча купел“, район „Възраждане, район „Слатина“, район „Красна поляна“, район „Подуяне“, район „Люлин“.

През настоящата година предвид по-високите температури, по-мекото време се създадоха условия за развитие на популацията на кърлежи значително по-рано от м. април. Вече са регистрирани случаи на ухапани граждани, както и на домашни любимци (кучета), които са извеждани на разходки. Считам, че постъпващите сигнали показват, че е наложително незабавно да започне обработката срещу кърлежи, за да се избегнат инциденти, включително разпространяване на заразни болести, пренасяни от кръвосмучещите. Както е добре известно обработката срещу кърлежи (дезинсекцията) е най-подходяща, когато кърлежите още са в корените на ниската тревна растителност, а ларвите им още не са се излюпили. Всяко забавяне на обработката (понякога е въпрос на дни или седмица) води до намаляване на ефективността на препаратите, защото когато тревата прорасне или кърлежите започнат свободно движение, спада възможността да бъдат засегнати от активното вещество в препаратите.

 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни