Свързани новини

16.07.2021 15:16

Стоилов иска уво за Гешев

Видян 3676 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов ще внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.


Това обяви Стоилов на брифинг, като той е насрочил заседание на съвета за 22 юли, в чийто дневен ред първа точка е именно предложението му. Това ще се случи няколко дни, след обявяването на мониторинговия доклад за върховенството на закона и медиите на Европейската комисия, който се очаква на 20-ти юни. В последния такъв мониторинг беше отчетено, че продължават да са повод за загриженост правомощията на главния прокурор, ролята му във Висшия съдебен съвет (Гешев има силно мнозинство там) и факта, че няма ефективен механизъм за разследването му.


Основание за започване на процедура за предсрочното освобождаване на Гешев е сигнал от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, подаден на 14 юли, за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.


По думите на Стоилов, цитиран от Клуб 3, в сигнала има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които представляват тежко нарушение на служебните задължения и накърняват престижа на съдебната власт.


Той отказа да даде повече подробности, но заяви, че в сигнала имало цитирани медийни публикации - български и чуждестранни, както и информация за огласени данни, събрани със СРС-та, както и факти, от които може да се направи извод, че Гешев е нарушил Етичния кодекс на българските магистрати. По думите на Стоилов данните са и от началото на мандата на Гешев, но главно от миналата година.


Янаки Стоилов се позовава на член 129, алинея 3 от конституцията, който гласи, че "при тежко нарушения или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт", магистратите могат да бъдат освободени от длъжност.


От прокуратурата реагираха първоначално с коментар на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, която заяви, че ходът на Стоилов има за цел пиар и политически дивиденти (пълния текст по-долу). Впоследствие от държавното обвинение съобщиха, че Иван Гешев е поискал с писмо от съдебния съвет да бъде публикуван сигнала на Рашков, който бил "11 страници и приложенията от 108 стр., представляващи "преглед на печата" и прессъобщения на прокуратурата".


Попитан дали има данни за престъпления срещу правосъдието, министър Янаки Стоилов заяви: "В този доклад се съдържат и такива твърдения, но аз съм се ограничил само с това, което засяга конституционните основания. Цитираният текст за нарушения, действия, които накърняват престижа на съдебната власт, включително се позовавам и на данни, които навеждат към нарушения на кодекса за етично поведение на магистратите. Ако вече става дума за

 
 


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 17.07.2021 14:34

    Поздравления за ЯНАКИ СТОИЛОВ!

  • 003 Anonimen 17.07.2021 13:26

    Каскета е една мутра която е направо за смъртна присъда, като повечето гербаджийски мутри...

  • 002 АкАдемик по антропологика на политикономиката на Земното Кълбо 16.07.2021 22:00

    "Стоилов иска уво за Гешев" Всеки иска нещо. А аз искам гуши-муши с дашната Нат. Триф. Буци Бурсуков си мечтае как скромно да си харчи палетите с пачките по 500 евраци и т.н.

  • 001 Anonimen 16.07.2021 16:28

    УУУУРРРРАААААААААА.Започна се.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да усетите потребност за размисъл върху вашите дългосрочни цели

Днес може да усетите потребност за размисъл върху