Свързани новини

13.12.2021 13:33

Стигнахме ли Обетованата земя/края на пустия преход

Видян 5102 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това на фотото е гледката, която е видял Мойсей от планината Небо, когато поведеният от него народ зърнал за първи път Обетованата земя – края на своя 40-г. преход и началото на една шеметна история, която кипи и до днес по тези места, без да е ясно кой - кого. Очевидно всеки край е начало и обратното също е вярно.
В случая с Мойсей: веднъж видял панорамата, която е пред очите ви, той умрял спокоен. А слизайки НАДОЛУ от планината с име на небе – колко многозначително – народът открил и плодородни равнини насред камъняка и пустините, но и една от най-ниските точки на сушата – брега на морето със също многозначното име Мъртво.
В него нищо не може да живее, но солта му щедро храни хората наоколо. В това море е трудно да се стъпи на дъното – водата сама държи човека на повърхността – не може да плува като хората. Но не може и да потъне. Метафори, метафори, но пък и реалност.
Така стоят нещата в Йордания, видени от гледната точка на Мойсей...
Новото правителство на България, в известен смисъл, също май е знак, че отиваме към края на прехода на нашия немойсеев народ. За първи път от 31 години това, което остана от автентичната десница (ДСБ) се обедини с това, което остана от БСП (макар с лидер, който дължи всичко на старата десница – всеки може да види приключенията на Нинова като ръководител на държавни фирми в предишни текстове на 19min.bg – то е отделна и много жална сага, важна, доколкото тя оглавява отсега, по ирония на съдбата, министерството, което ще се занимава именно с тези фирми).
Отломки нищожни – казано на езика на поета Яворов в стихотворението му, посветено на друг народ – мъченик, търсил и намерил на наша почва Обетованата си земя -  арменците.
Добрата новина е, че двете отломки са младши партньор на една чисто


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата