Въпреки това страната ни запазва мястото си сред най-нещастните държави в Европа

Свързани новини

20.03.2023 16:03

Ставаме все по-щастливи, но още сме сред аутсайдерите на Европа: Галъп

Видян 1312 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България е на 77-о място в тазгодишния Световен доклад за щастието на нациите, обявиха от Мрежата за решения за устойчиво развитие на ООН, след проучване на Галъп, проведено в 150 държави. Това са 8 позиции напред в сравнение с м.г. и с 11 на фона на данните отпреди 2 г. Въпреки това нацията ни запазва мястото си сред най-нещастните в Европа.


Световният доклад се изготвя ежегодно от учени в САЩ въз основа на проучвания на Галъп. Те определят шест ключови фактора за щастие: социална подкрепа, доходи, здраве, свобода при вземането на решения за личния живот, щедрост и липса на корупция.  Според тези показатели България е включена в групата на „слабите държави“, характеризиращи се с липса на контрол върху управляващата група, политическа нестабилност и липса на стимули за инвестиции, което може да доведе до „порочен кръг от бедност и конфликти“.


Финландия пък бе обявена за страната с най-щастливо население за 6-а поредна година.  Според данните след нея се нареждат гражданите на Дания, Исландия, Израел, Нидерландия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Люксембург и Нова Зеландия. Австрия и Австралия са съответно на 11-о и 12-о място, докато Германия е 16-а. Украйна се класира 92-ра, а Русия заема 70-а позиция, като и двете страни са малко по-високо в новия доклад, отколкото преди година. Афганистан и Ливан остават двете най-нещастни страни в проучването.


Сред държавите, класирани близо до България, са Еквадор, Перу и Филипините, които заемат 74-то, 75-о и 76-о място. Трите страни  след нас са Непал, Армения и Таджикистан.
Съседите на България се нареждат както следва: Румъния - 24-о място; Сърбия - 45-о място; Гърция - 58-о място; Република Северна Македония - 87-о място; Турция - 106-о място.


Повод за класацията е световният ден на щастието – 20 март, който е обявен от ООН през 2012 г. Инициатор на празника е Бутан. Целта на този ден е да се подчертае значението на щастието и благополучието в живота на хората по света.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак