Свързани новини

27.08.2020 13:14

Стартът на здравния туризъм на германците у нас се отлага за 2021 г.

Видян 934 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германските туристи за здравен туризъм няма да пристигнат до края на годината у нас. Това обяви пред TravelNews Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA). Причината е в продължаващата пандемия от COVID-19. Плановете бяха първите туристи по пакет рехабилитация в амбулаторни условия да пристигнат след средата на  месец септември и началото на месец октомври. Covid промени и отложи плановете ни за пролетта на 2021 година, каза Сийка Кацарова. Здравният пакет се поема от германските здравни каси. Очакванията на Кацарова са били да посрещнат 1500 - 2000 индивидуални туристи, основно във Варна и Поморие. Таргет групата бе 60+, която е и най-рисковата, обясни тя.


Допълнително негативна роля е изиграло включването на областите Варна и Добрич като рискови в списъка на Института Робър Кох за пътуванията на германците. Благодарение на светкавичната реакция на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, диалогът и съпортът от страна на немската дипломация, Германо - Българската търговско индустриална камара (ГБТИК) и стриктното спазване на мерките от страна на хотелите в Златни пясъци, Свети Константин и Елена и Албена, област Варна бе върната в списъка на държави, в които можеш да пътуваш без карантина. За съжаление седмицата, в която Варна бе в този списък се оказа ключова в негативен план и чартърната програма на германските туроператори за летище Варна бе прекратена, подчерта Кацарова.


Германският концерн DER Touristik, в който влиза големият туроператор ITS, включва в официалния си каталог за 2021 г. хотели със СПА и балнеоложки центрове в морските курорти Албена, Св. Константин и Елена, Златни пясъци (хотелите от веригата Грифид), Поморие и хотел „Приморец“ в Бургас. За тях ще се ползва чартърната програма на концерна до Варна и Бургас следващото лято. Тя се очаква да започне през март и да продължи до края на октомври.


„Това е първата крачка за представянето на България за процедури по германските здравни каси. Ще видим какъв ще бъде отзвукът и ще преценим дали програмите ще бъдат разширени“, каза Калин Сутев, представител на DER Touristik у нас. По думите му хотелите и СПА центровете трябва да бъдат сертифицирани, за да могат да издават необходимите документи пред германските здравни каси.


Германската национална асоциация на здравно-осигурителните каси (GKV-Spitzenverband) включи страната ни през миналата година в списъка на държавите, които предоставят медицински амбулаторни услуги. Затова от поне 10 години се бори председателят на BUBSPA Сийка Кацарова. Така страната ни стана една от 14-те европейски държави, в които GKV ще заплаща лечението и рехабилитацията на здравноосигурените германци. През пролетта се очакваха около 5000 здравни туристи, но заради световната пандемия идването им също отпадна.


Според германския социален кодекс медицинските амбулаторни услуги за профилактика се възстановяват от здравно-осигурителните каси в държавите включени в този списък. Включените български бази ще бъдат финасирани директно от касите, които изплащат 90% от средствата за лечение и разходите за лекарски процедури, а с еднократна субсидия се поемат останалите разходи. Всяко здравноосигурено лице в Германия има правото да ползва тази възможност веднъж на три години и по-често при медицински показания.


В Германия в момента има 109 задължителни здравно-осигурителни каси. Над 73 милиона са здравноосигурените в GKV. Повече от 20 милиона души годишно използват възможностите за извънболнична профилактика в страната и чужбина. Месечната здравна осигуровка е около 230 евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата