Белгийският външен министър Хаджа Лабиб | James Arthur Gekierke/Belga/AFP via Getty Images

Свързани новини

28.07.2022 16:47

Старо пътуване на белгийски министър до Крим спречка Киев и Брюксел

Видян 2267 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пътуването на белгийския външен министър Хаджа Лабиб до Крим, когато тя все още е работила като журналист, обтяга отношенията между Брюксел и Киев, само две седмици след като тя беше назначена за ръководител на белгийската дипломация, съобщава Политико.

През юли 2021 г. Лабиб пътува до Крим, за да заснеме документален филм. По-късно тя заяви пред белгийски медии, че е използвала руска виза за пътуването. Полуостровът, анексиран от Русия през 2014 г. , е международно признат като част от украинската територия.

Говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко реагира на спора на страницата си във Facebook, като подчерта позицията на Киев по отношение на посещението на Крим през Русия: "Посещението на временно окупирания Кримски полуостров е разрешено само ако следвате от континенталната част на Украйна. Влизането от територията на Руската федерация е незаконно", каза той.


Николенко добави, че белгийското и украинското външно министерство са в контакт "по дипломатически канали, за да установят всички обстоятелства на пътуването и да вземат решения относно по-нататъшните двустранни контакти"

В по-позитивен план Николенко добави, че Украйна приветства "уверенията на Лабиб относно по-нататъшната подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу въоръжената агресия на Русия"

Пътуването предизвиква отзвук и в интернет, където хората се нахвърлят върху снимките на Лабиб от пътуването в Instagram.

На своя уебсайт белгийското министерство на външните работи ясно заявява, че Белгия не признава анексирането на Крим към Русия, и добавя, че Украйна "не приема" транзит през Крим от Русия. Критиците твърдят, че новоназначеният министър е нарушил украинското законодателство.


 N-VA, фламандската националистическа партия и основна опозиционна партия, осъди пътуването и призова министърът да даде обяснения. Председателят на партията във федералния парламент Петер де Роувър обръща внимание на факта, че Лабиб е отразявал фестивала "Глобални ценности" в Крим, организиран от "Руски сезони" - организация, подкрепяна от руското правителство.

Външният министър отговори на Де Рувер в Twitter. "Може би сте пропуснали, когато сте търсили в социалните ми мрежи, че съм била журналист, преди да стана министър", каза тя и добави, че "пътуването е било част от журналистическата ѝ работа"

Разпрата идва само няколко дни след като Лабиб и украинският дипломат Наталия Аношина представиха четири нови сцени на украинска тематика в Mini-Europe - туристическа атракция в Брюксел с миниатюрни версии на европейски забележителности.

Говорителят на Лабиб не отговори на молбата на POLITICO за коментар.


 Снимка: James Arthur Gekierke/Belga/AFP via Getty Images


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 29.07.2022 08:27

    Май че украйнците стават новите световни началници.Оказва се че всеки трябва да се съобразява с тях и те са само правите и могат да налагат своите искание като манна небесна навсякъде.

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп