25.01.2023 20:01

Стъпкан лъв на бг еврото

Видян 11231 пъти | Коментари 17
Гласували 12 рейтинг: 4.1667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандално предложение за вид на българската евромонета направи БНБ, а показа във ФБ е-вестник. Изображението представя стъпкан лъв. Не е тайна, че това е символът на България, на нашата нация и 1342-годишната ни държава.


Лъвът е възлова фигура и на герба ни от векове, включително в последния му вариант от 1991 г., в който дори има 2.


Освен това именно старата езикова форма на думата "лъв" - лев, близо 145 г. носи националната ни валута. Именно тя ще отпадне, ако от идната 2024 г. страната ни приеме еврото. Това явно прави изборът на този дизайн на монетата да не изглежда случаен. Такива решения само подсилват и без друго мощните анти-евро настроения у нас.


Разбира се, някой може да каже, че тази страна на монетата наподобява Мадарския конник, а и да подсили патриотарството с недоказания мит, че това е изображение на Тервел, напоследък известен пиарски като Спасител на Европа в родните медии.


Истинският произход на конника от скалите в Шуменско обаче така и не е изяснен, т.е. никак не е сигурно, че той има нещо общо с България и българите. Освен че е попаднал още в първите ни територии, макар най-вероятно да датира от доста по-отдавнашна епоха, както по-скоро са склонни да смятат учените.


Напомняме, че вече година и половина е пресрочен мандатът на сегашния и все още действащ гуверньор на БНБ Димитър Радев. Неговата заслуга за отслабване на лева с хиперинфлацията и долара по 3000 лв. като заместник-министър на финансите при Жан Виденов (с ресорен вицепремиер Румен Гечев) е огромна. Немалка е и ролята му вече като зам.-министър на финансите при Иван Костов за появата на Корпоративна търговска банка, която създаде олигарси с държавните пари, наливани в нея по втория начин. Накрая, след източването им в частни ръце, фалира и взириви финансова дупка от 4,5 млрд. лв., запълнена отново с парите на данъкоплатците.


За шеф на БНБ той беше доведен лично от Кристалина Георгиева, а бе развеждан от Румен Гечев, вече червен депутат, след като Д. Радев беше поработил в международните финансови институции. По онова време, след мисиите му страни като Молдова преживяха страховити катаклизми, подобни на нашите от 1996-97 г. И резултатите им са видими до днес не само в икономиката. В последния световен индекс Молдова, където живеят и стотици хиляди етнически българи, е страната с най-нещастно население на континента Европа и една от най-клетите по собствената преценка на народа си в целия свят.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 017 Адекватен 03.02.2023 17:52

    Какъв лъв по българските земи, Мадарският конник убива барс. От барковете идва името и на цар Борис Покръстителя.

  • 016 Anonimen 29.01.2023 11:21

    А кой ви бие по чутурите да избирате мангали за управници и банкери? Браво на журналиста, който е забелязал гаврата с лъва/ЛЕВА.

  • 015 Anonimen 28.01.2023 17:05

    тов,а е връх на безобразието,на този "банкер"престъпно малоумие,срамота,погазиха жсичко свястно в българия,ограбват ни най-нагло с огромни такси в банките на депозити и се обогатяват чрез наглост....

  • 014 Anonimen 28.01.2023 17:00

    тов,а е връх на безобразието,на този "банкер"престъпно малоумие,срамота,погазиха жсичко свястно в българия

  • 013 Anonimen 28.01.2023 13:07

    Shortly before 176 BC, led by one of Modu's tribal chiefs, the Xiongnu invaded Yuezhi territory in the Gansu region and achieved a crushing victory.[38">[39"> Modu boasted in a letter (174 BC) to the Han emperor[40"> that due to "the excellence of his fighting men, and the strength of his horses, he has succeeded in wiping out the Yuezhi, slaughtering or forcing to submission every number of the tribe." The son of Modu, Laoshang Chanyu (ruled 174–166 BC), subsequently killed the king of the Yuezhi and, in accordance with nomadic traditions, "made a drinking cup out of his skull. Да сте чували или чели някъде другаде тази легенда-страшка? Чували сте я. Княз Светослав Киевски пък я чул от нас и си направил цял винен сервиз от десетина черепа на враговете си. Никой на никого не е сварявал купола - легендата е измислена да страши враговете, ау колко сме лоши, бягайте от нас. Истината е, че токарийци и ксюнг-ну, покрай различните търговски продукти, си разменяли булки и зетьове.

  • 012 Anonimen 28.01.2023 12:41

    Значи, конникът е символ на гетите и траките - е, ние имаме гени и от тях, така че лошо няма да си изобразяваме. Ба/ългар, макар и да са по конници от всички конници на планетата имат друго символично животинче - снежният леопард. Българ не е наименование на етнос, на древно тюркски означава "ашлама", със смесена кръв и bad ass, т.е. магаре, което хвърля къч. Легендата гласи, че баща ни/майка ни,според разказвача, е снежния леопард. Мога да ви я разкажа, но е дълга. Истината е, че сме смесени с токарийци (кушанци), а те са от кестеняви до рижи и руси. Когато мисля 2014, казах, че хуните са смесен екипаж, половин Европа хукна да дири баба си и дядо си в Азиатските степи. 2016 направиха ДНК на скелетите от хунските гробове- И какво се оказа - над 47% от хаплогрупите и около 37% митохондриална ДНК са европейски. Един конник може да бъде различен дали е Българ или друг по това дали има СТРЕМЕ.Римляни, траки, готи, индуси, перси НЕ ПОЗНАВАТ СТРЕМЕТО, то е наше изобретение.Без стреме не можеш да се биеш от коня, а ние сме се се биели с два меча едновременно, нито да опънеш лък.

  • 011 народен съд 27.01.2023 12:51

    Най-важно е защо политическия ни нефелен елит заедно с Президента искат да обезглавят българите и държавата, вместо да е обратното? Защо предизвикват по всякакъв начин смачканите и окрадени от тях българи зорлем да се събудят? По всякакъв начин лъжат и мамят суверена, налагат насилствено обещаните пред глобалистките си началници решения, със съзнанието, че водят българите и държавата към още по-голямо дъно, нищета и овладяване от чуждите сили!!!

  • 010 Anonimen 27.01.2023 01:38

    нито има закони срещу спекулата, нито някой ще си мръдне пръста да направи такива, спекулантите се вихрят и пет пари не дават, с евро и без евро тук е икономически организиран хаос за богатите МОШЕници - още от 1989г луканчовци, костовци и пр.Крадат, хвърлят трохи на приближения слугинаж и гледат да се покрият я във Виена, я в САЩ, напоследък в Дубай. Пътищата са по-зле от африкански, влакове и автобуси горят, хиляди по цял ден дрънкат по многобройните говорилни, маймунарник.

  • 009 евросъюзът ни праща да хрупаме насекоми и да се боцкаме с ваксите на лайнянка 27.01.2023 00:28

    вие сега за лъва се тревожите, минахме на скакалци "Експертите" твърдят, че насекомите са лесни за отглеждане и богати на хранителни вещества Домашните щурци и ларвите на брашнен бръмбар вече могат да се използват в храната - замразени, сушени или на прах. Експертите твърдят, че насекомите са лесни за отглеждане и богати на хранителни вещества. Според доц. Десислава Вангелова от катедра „Месо и месни продукти” в УХТ - Пловдив всяка храна без хранителна история минава през строга процедура на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). "Насекомите, за които нямаме хранителна история, бяха одобрени. Това са жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар. Те могат да се влагат в тестени и бобови изделия, както и в паста. Сушените насекоми са богати на белтъци, протеин, полезни мастни киселини и микроелементи", обясни тя.По думите ѝ хранителните продукти с насекоми на нашия пазар са внос. "Работим за включването им в хлябове, кексчета, паста, сосове. Няма точно количество насекоми, които да се влагат в отделен продукт, затова се правят изследвания. Влагали сме ги и в колбаси. Не бива да променят вкуса на продукта, а да добавят стойност. Съдържанието на насекоми трябва да бъде упоменато на етикета. Те се отглеждат в стерилни условия", посочи доц. Вангелова.

  • 008 Anonimen 26.01.2023 20:29

    Голяма тъпотия, отново! Напишете името на автора!

  • 007 Тони Пеев до запознат 006 26.01.2023 15:58

    Което не го прави хубаво, нали? С еврото можеше да се поправи. Различните държави използват понякога и по няколко символа. Например Италия - има с известни исторически личности, има с дискохвъргача, има още няколко вида. Същото е и с Франция.

  • 006 запознат 26.01.2023 13:34

    Ми това е на гърба на всички български монети.

  • 005 Lucid & Ferrous 26.01.2023 11:53

    Това е стратегията на бай Герги Шварца, с партизанското име Sora$$. George Soros Urged Use Of Eastern European Soldiers To "Reduce The Risk Of Body-Bags For NATO Countries" In 'New World Order' Article

  • 004 Lucid & Ferrous 26.01.2023 11:48

    Кардилър, България е основана от балгар & готи & траки & илири & скити & други. Не е изключено Мадарският конник да е създаден от гетите(готи, доказано, хаплогрупа R1b, скити/славяни/перси/индуси са хаплогрупа R1a). Траките са елинизирани готски племена, смесени с най-древното население на Балканите. Вж.хаплогрупата на египетските фараони -хаплогрупа R1b. Дори думата "земя" е от старо-готското "zemele", вж. земеделие, питка земелка, Залмоксис. Викингите са готи смесени с хуни/Xiongnu, а Балгар са организатори и лидери на конфедерата на Xiongnu (ДОКАЗАНО чрез ДНК). Ако затрием българския лъв/лев, изтриваме България, най-старата държава в Европа със същото име. И, бай дъ уей, редакцията, България е на 1542г и малко повечко, защото преди това се е казвала Магна България, преди циганско-хазарската сган да я разруши и на мястото ѝ да основе Хазария.

  • 003 Кардилър от Горубляне Сити 26.01.2023 02:39

    Това 'твърдение' за Мадарския коник, никак не помага за съживяване на и без това закърнялото българско самосъзнание на преобладаващо чалгаросания и медиино зомбиран българо-човек.След като твърдите, че и за Мадарския коник май не е доказано със съответния сертифициран патентован документ, че е български, може би е издялкан от някой скучаещ, мотаещ се по Мадара викинг,сардинец или от дедото на Александър Филипов Македонски? Предоплагаме, че следващата историческа новина, (може би?) ще бъде, че Васил Левски е португалски македонец, а Христо Ботев произлиза от стар финландско-латвийски род???Или , че "История славяно-Българска " е написана от писателя Жул Верн? Без извинение, ама доста прекалявате в опитите си да заличите всичко БЪЛГАРСКО!

  • 002 завладяна територия 25.01.2023 21:32

    За това винаги за шеф на БНБ се слагат слуги и подлоги на чужди интереси. Като го слушаш сегашния Радев да се хванеш за главата. Предишният 2 мандата Иван Искров беше същата мърша, фалира КТБ и се изпари със заработената дебела парса без никой да му търси отговорност и наказание

  • 001 Anonimen 25.01.2023 21:21

    Какъв лъв, какви пет лева /евро/! Най правилно е да има овца!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

везни

Отдайте се на неща, които ви доставят удоволствие

Днес е ден, в който не бива да забравяте да се обадите