Свързани новини

03.04.2009 14:25

Станишев: Липсата на оборотни и инвестиционни средства е основна пречка за стабилността на икономика ни

Видян 1671 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кризата е безпрецедентна, светът през последната година се променя изключително бързо, заяви премиерът Сергей Станишев при откриване на първото заседание на Консултативния антикризисен съвет към МС, предаде БГНЕС.


Целта е, правителството, бизнеса, банките и институциите да бъдат обединени срещу кризата, която е безпрецедентна, посочи министър-председателят. До средата на м.г. се говореше за прегряване на българската икономика, за висока инфлация, недостиг на високо квалифицирани кадри. Това как се промени света за половин година е много показателно. Вчера се проведе срещата на Г-20 и бяха взети сериозни решения с много ясни послания. За нас най- важното е да оценим въздействието на световната криза върху българската икономика. Ние се оказахме по-добре подготвени и по-добре защитени за тази криза, която произлезе от САЩ и придоби големи мащаби и се прехвърли към ЕС и целия свят. Това обаче, не може да ни успокоява, защото следва криза в реалната икономика в света. Само преди 2 месеца се говореше за свиване на Германската икономика с 2 на сто, а сега - за свиване 5 процента. В България кризата се привнася в много голяма степен заради свиването на пазарите на нашите основни търговски партньори и това засяга все повече реалния сектор. Продължаваме да следим и банковия сектор, каза премиерът, който е председател на антикризисния съвет.


Антикризисният план на правителството има три ясни стълба, каза Станишев. Първият е гарантирането на стабилност във финансовия сектор - валутния борд, стабилния курс на българската валута, наличието на резерви, които могат да ни защитят. От тази гледна точка България е в много по-добра кондиция от други страни. Получава се тревожна информация за състоянието на различни страни от региона, много от тях отиват вече на бюджетни дефицити към 10 процента. Вторият стълб на антикризисния план на правителството е свързан с подкрепа на реалната икномика, заяви премиерът Сергей Станишев. Тя се изразява в подкрепа на реалния сектор чрез публични инвестиции, запазване на работни места и заплащането на хората. Мерките, които вече са приети чрез българската банка за развитие ще продължат да се разширяват в следващите месеци по отношение на кредитирането. Недостигът на кредитен ресурс, липсата на оборотни и инвестиционни средства са една от основните пречки за стабилността на българската икономика и предприятията. Третият елемент в плана е социалната защита. Ще продължим да актуализираме мерките в този сектор, каза Станишев като вероятно визираше програмата за тримесечно подпомагане с до 120 лева на работници, които са с четиричасов трудов ден, за да се запазят техните работни места. След речта на Станишев председателят на НСИ Мариана Коцева представи актуални данни на икономическата ситуация в страната, съпоставими и с другите държави от ЕС.Заседанията на Консултативния кризисен съвет под председателството на премиера Сергей Станишев ще се провеждат веднъж месечно. "Не е достатъчно просто да се събираме, важното е да има работен механизъм, чрез който да се обсъждат тези идеи", допълни Станишев. Понякога те са противоречиви и взаимноизключващи се. Трябва да се оценява ефективността на всяка една мярка, всяка една идея в зависимост не само от краткосрочния ефект, но и на последиците - било то за финансовата система, за социална устойчивост или за реалната икономика на страната, допълни Станишев.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец