Свързани новини

04.12.2014 16:01

Станишев към Борисов: Спирането на Южен поток - загуба за България и ЕС

Видян 1164 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Топката сега е в ръцете най-вече на българското правителство и на Европейската комисия. Въпреки това, аз също ще направя всичко възможно да защитя българския интерес на европейско ниво, включително в разговори с лидерите на най-големите европейски партии, както и със заместник-председателя на Европейската комисия за Енергийния съюз Марош Шефчович. „Южен поток“ е важен инвестиционен проект за България, който може да създаде много работни места и не по-малко важно – да донесе много големи приходи в бюджета – всяка година, в продължение на десетилетия“. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев след редовната среща на лидерите на водещите европейски политически партии в Брюксел, която се проведе в централата на Европейската народна партия.


"Вчера вечерта ми се обади премиерът на България с молба преди срещата да се видим и да обсъдим въпроси, които засягат България на европейско ниво. Две бяха темите“, обясни Сергей Станишев след лидерската среща.


„Първата беше за Шенген. Заявих моята ясна и категорична позиция като лидер на ПЕС, че след като България е изпълнила условията за членство в Шенгенското пространство, е справедливо тя да стане пълноправен член. Това е и категоричната позиция на европейските социалисти. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц нееднократно е подкрепял България за тази кауза. Убеден съм, че ще потвърди своята позиция и на предстоящата среща с българския премиер. Това е справедливото отношение към България, защото не може нашата страна постоянно да бъде наказвана и да се прилагат допълнителни условия и критерии към нейното членство в Шенгенското пространство", заяви Станишев.


„Втората тема естествено беше „Южен поток“ като един от най-актуалните политически и икономически проблем за нашата страна. Казах на г-н Борисов, че за мен този проект е изключително важен от гледна точка на интереса на България. Новините, които чухме завчера от президента на Русия са лоши за България, лоши и за ЕС. Самата идея за „Южен поток“ изначално целеше диверсификация на маршрутите за доставка на газ за Европейския съюз, в която централна роля играе България – това е в наш интерес. Лошото е, че за 25 г. преход не реализирахме нито един голям енергиен проект, който да поставя България по нов начин на енергийната карта на Европа.


Това се дължи в голяма степен на непоследователната политика на нашата държава и на липсата на приемственост между различните правителства. Ние започваме АЕЦ „Белене“, спираме АЕЦ „Белене“. Започваме „Бургас-Александруполис“, спираме „Бургас-Александруполис“. Започваме „Южен поток“, сега „Южен поток“ най-вероятно ще отиде в Турция. Същото се случи и с „Набуко“. Аз съм премиерът, който подписа междуправителствено споразумение за „Набуко“, за доставки на газ и за транзит през територията на България. „Набуко“ ни заобиколи през Турция, и сега отива в Гърция.


Това е зле за Бъглария. Изграждането на втори „Син поток“, успоредно на действащия, в крайна сметка ще засили Турция. И ще постави Европейския съюз пред необходимостта да разговаря с Турция и да закупува газ оттам. Впрочем, на територията на нашата съседка, третият енергиен пакет не важи.


Европейският съюз също трябва да реши кое е по-добре за него – да получава руски газ директно от Русия през България, без трети страни-посредници, или иска да даде допълнителен коз на Турция в отношенията й със съюза, коментира още Сергей Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец