Свързани новини

07.06.2019 15:21

Ст. Загора не ще оловен завод

Видян 1349 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Община Стара Загора отказва изграждането на цех за  добив на олово от отпадъчни продукти, ще настояваме пред експертния съвет при РИОСВ да не издават разрешително и ще настояваме пред инвеститора да оттегли проекта си, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров, съобщава Монитор.


През седмицата стотици старозагорци за броени минути сложиха подписите си под петиция в Интернет срещу намеренията на регистрирана с 20 лв уставен капитал фирма да изгради цех за добив на олово на 800 м от крайните постройки в индустриалния квартал на града.


Инвестиционното предложение на създадената през 2017 г. „Ресайкъл компани“ ООД е поместено на интернет страница на община Стара Загора още през февруари м.г., а общественото обсъждане на доклада за ОВОСС е насрочено за  10 юни.


Първоначално фирмата е била създадена от Георги Матров, като адресът й е във Велико Търново, по-късно е станала притежание на Йордан Георгиев и според Търговския регистър седалището е преместено в София. От придружаващото предложението уведомление до РИОСВ става ясно, че бъдещия цех ще има две  пещи за извличане на крайния продукт с общ капацитет от 8 т /денонощие. Теренът от 3,3 дка е на около 800 м от крайните постройки на някогашното АПК в квартал „Индустриален“, за добива ще се използват шлаки и стружки в обем до 2 800 т месечно , доставяни от брокери на отпадъчни суровини.


Проверка в публичното пространство установява, че същата компания е отправила аналогично инвестиционно предложени през август 2017 г. и до община Свищов. То е било формулирано като „изграждане на депо за преработка на отпадъци от металургията – шлаки, съдържащи живак и олово чрез механична и термична обработка“. Запознати твърдят, че суровината щяла да идва от заводите на „Монбат“ .


По неизвестни причини в инвестиционното предложение за Стара Загора е посочен старият фирмен адрес на „Ресайкъл компани“ във Велико Търново.Според единствения финансов документ, поместен в Търговския регистър дружеството е имало едва 8 хил лв приходи за 2017 г.


Бъдещият цех ще бъде разположен на терен под наем, като  предназначението на земята  по неясен начин още през 2005 година е било променено от земеделска в площадка за складиране на отпадъци.


Ако все пак инвеститорът не се съгласи да отегли проекта си община Стара Загора е готова да започне дело в съда, уточни Живко Тодоров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак