Свързани новини

01.02.2022 14:39

Срокът за жалба в Страсбург се скъси

Видян 1459 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От днес срокът за подаване на жалба до Европейския съд за правата на човека става 4 месеца след изчерпване на възможностите на националната съдебна система. Досега този срок бе 6 месеца, но с Протокол №15 към Европейската конвенция за правата на човека той бе съкратен.




Промяната в конвенцията влезле в сила на 21 август 2021 г. след ратифицирането ѝ от всичките 47 държави членки на Съвета на Европа. Но след това бе предвиден преходен период за информиране на гражданите във всички европейски страни без Беларус, който единствен не членува в Съвета на Европа.




Ако някой чувства, че е погазено негово основно човешко право от държава в Съвета на Европа, не бива да отлага, а трябва до 4 месеца след произнасяне на последната национална съдебна инстанция да се обърне с жалба до съда в Страсбург. Не е задължително да бъде представляван от адвокат, но е препоръчително да си намери такъв компетентен юридически представител, за да се ускори процедурата за разглеждане на жалбата по допустимост и по същество.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп