Свързани новини

23.04.2014 09:05

Спряхме канал на прекурсори за метамфетамин

Видян 1116 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разбиха канал за трафик на прекурсор за метамфетамин. При акция на шуменската полиция в събота са задържани трима мъже от Нови пазар и двама от Добрич, предаде нюз.бг.


По повод успешната операция в Шумен пристигна главсекът на МВР Светлозар Лазаров. Мъжете внесли нелегално от Турция 90 килограма таблетки от медикамента Cirrus. Лекарството е със свободен режим в южната ни съседка, но е забранено на територията на ЕС, тъй като е прекурсор за производство на метамфетамин.


„Спокойно можем да кажем, че става дума за канал. Задържаното количество е било предназначено за Полша. В момента този трафик е хит", каза Лазаров, цитиран от БГНЕС.


Полицаите наблюдавали групата няколко месеца. Те купили медикамента на 12 април, стояли няколко дни в Истанбул и го внесли, укрит в кола, през ГКПП „Лесово". Полицаите атакували два адреса и претърсили 4 автомобила. Прекурсорът бил в дома на единия от Нови пазар.


Главсекът обясни, че един блистер в Турция е 4-4,50 лева, а после се продава за 12. По думите му цената на дребно на това количество е няколко милиона.


Организатор на канала е 40-годишният Емил Асенов - Байчото от Нови пазар. Помагали съгражданите му Елзер Мустафов и Мартин Мартинов. Важна част от бандата са известните в добричкия ъндърграунд баща и син Росен Начев - Сополанкото и Асен Асенов - Долара.


Операцията е реализирана под надзора на Окръжна прокуратура-Шумен. С акцията е предотвратено и генерирането на парични средства от престъпна дейност. Окръжният прокурор на Шумен Диян Долапчиев обясни, че по случая е образувано досъдебно производство. Задържаните са приведени в сектор „Арести" при Областна служба „Изпълнения на наказанията" - Шумен и са им повдигнати обвинения. Днес в Окръжния съд са внесени искания за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража".


Говорителят на шуменското държавно обвинение прокурор Куздов допълни, че благодарение на съвместната работа, в която били включени и експерти от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология-МВР, за кратко време - в рамките на два дни, е свършена много по обем работа. По досъдебното производство е налична и физико-химическа експертиза, с която е установено, че в иззетия продукт се съдържа веществото „псевдоефедрин", което е прекурсор за производство на метамфетамин.


Главният секретар на МВР допълни, че от началото на годината до момента на територията на България са иззети над 2 тона наркотици и прекурсори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци