Свързани новини

21.06.2020 07:06

Спряха чуждите инвестиции

Видян 2387 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преките чуждестранни инвестиции в България остават символични през април, като добрата новина е, че поне не са отрицателни. Данните на Българската народна банка (БНБ) показват, че общата им стойност (дългови инструменти, дялов капитал и реинвестирана печалба) достига едва 23.9 млн. евро. Спадът спрямо април 2019 г., който също бе лош, - 5 г. сме в спад на вложенията, е 85% и както обикновено става въпрос почти изцяло за заеми, които компаниите майки отпускат на българските си дружества.
За първите четири месеца на годината статистиката отчита общо 155 млн. евро преки чуждестранни инвестиции, но това число се дължи изцяло на реинвестираната печалба на дружествата с чужда мажоритарна собственост. При сравнение с година по-рано има спад с повече от 50%.
Инвестициите в дялов капитал (придобиването и създаването на собственост и покупка на имоти) са отрицателни в размер на 25 млн. евро. Дори дълговите инструменти са отрицателна величина за 4-месечния период, като дори „силният“ април  от гледна точка на заемите.
БНБ публикува и данните за отрасловото разпределение на инвестициите. От тях се вижда, че има сектори, в които са вложени чужди средства, като търговията и ремонта на автомобили, във финансовата и застрахователната дейност, в добивната промишленост, както и при имотите. Но има и голямо изтегляне на капитали в преработващата промишленост и производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия.
Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари – април 2020 г. са от Германия (63.6 млн. евро) и Русия (55.9 млн. евро), сочи БНБ, цитирана от Economic.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог