Свързани новини

11.03.2011 12:22

Специален доклад: Нашата полиция ни бие

Видян 2593 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

55 случая на полицейско насилие. В почти половината – бой с юмруци и шамари. В 11 - стрелба с полицейско оръжие. В 14 – насилват жертвата, докато е с белезници. 

Такива са фактите от представените резултати от Институт Отворено общество от гражданското наблюдение в полицията за периода от август до декември 2010 г.

За последните 5 месеца на 2010 година са регистрирани само 2 оплаквания за полицейско насилие, и те са единствено в София. Резултатите показват известно подобрение, защото за предишния наблюдавам период, при почти същия брой посещения на доброволци в РУП, са регистрирани 5 оплаквания за полицейско насилие.

Намаляването на оплакванията за насилие на територията на полицейските управления, обаче, не означава край на насилието като цяло.

Гражданското наблюдение регистрира подобрение на показателя „Отношение на полицейските служители към задържаните лица", което все по-често се определя от интервюираните (задържани и граждани) като „професионално" и „любезно".

Частично подобрение има по 5 показателя: осигуряване на преводач; материално-битовото състояние на РУП; обособяване на обслужващи помещения и обособяване на отделни помещения за мъже, жени, непълнолетни, и др. и поддържане на хигиена в РУП.

Частично влошаване се наблюдава по четири показателя: 'Информираност на задържаните за правата им", „Достъп до правна помощ", „Осигуряване на храна на задържаните" и „Водене на документация по задържане".

Регистрирани са случаи, при които задържаните не са запознати с правата си, на полицаи, които разубеждават задържани да търсят адвокатска защита и липса на адвокати поради лимити на изходящите телефонни обаждания.

Въпреки частичния напредък, само 18 РУП се доближават в някаква степен до нормативните изисквания.

Комисар Милчо Енев от Главна дирекция Охранителна полиция заяви, че проектът на Отворено Общество е нужен, въпреки вътрешния контрол на МВР.

В рамките на петмесечния отчетен период на територията на СДВР и ОД на МВР Перник, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Стара Загора, Сливен, Хасково, Варна, Добрич са осъществени общо 5702 посещения в РУП от 204 граждански наблюдатели, участващи по проекта. През първите пет месеца от проекта те са осъществили 393 наблюдения в работните дни и 117 в извънработно време. Гражданските наблюдатели са провели общо 216 интервюта със задържани лица и 129 с граждани, които се намират на територията на РУП за получаване на административни услуги и подаване на сигнал за извършено престъпление.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец