Ето 17 малки града в Европа, които трябва да добавите в списъка си за пътуване - от малък исландски град, заобиколен от спираща дъха природа, до древно селище на брега на Черно море.

Свързани новини

06.02.2023 11:05

Созопол избран за Топ малък евроград, кои още

Видян 1594 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международният сайт Travel + Leisure, който е престижна медия в областта на туризма, представи 17 малки града в Европа, които трябва да добавите в списъка си за пътуване и които оценява като най-привлекателните на Стария континент. Сред тях е и нашият Созопол.


Цел ам Зее 



Harald Nachtmann/Getty Images



Цел ам Зее е просто един от най-прекрасните малки градове в Европа. Австрийският град, разположен красиво между тюркоазеното езеро Цел и могъщата планина Шмитхьое, е известен със своите развлекателни дейности: каране на ски и сноуборд през зимата, плуване, колоездене и пешеходен туризъм през лятото и пътуване с ретро влак Pinzgauer Lokalbahn през величествените алпийски пейзажи през всеки сезон. За последното - с теснолинейката ще стигнете лесно до водопадите Криммл.



Ганджи, Сицилия




Sandro Bisaro/Getty Images



Ганджи е вълшебно сицилианско градче със замък на върха на хълма, средновековни и барокови църкви и златисто-кафяви от слънцето къщи. Високо над всичко това се извисява огромната планина Етна. Ако искате да се отклоните от топлото средиземноморско очарование, слезте в подземната гробница Chiesa Madre Gangi, където стените на криптата са покрити с мумифицирани свещеници.



Блед, Словения



Живописният Блед прилича на митична сцена, измислена от брат Грим. Най-значимата му забележителност е ефирната църква от XVII в. , разположена на остров във формата на сълза в езерото Блед, до който можете да стигнете с лодка. Град Блед и околностите му предлагат целогодишни дейности на открито - от походи по планински пътеки до гребане в езерото и лятно спускане с шейни по хълма Страза с невероятна гледка към водата под него.



Ротенбург об дер Таубер, Германия



Apisak Kanjanapusit/Getty Images


Дори в страната (Южна Германия) на нелепия средновековен чар, Ротенбург об дер Таубер се откроява. Той е изпълнен с всички романтични баварски елементи - кули, каменни арки, часовникови кули, таверни и сгради с дървена конструкция. (Разбира се, то е вдъхновение за селото в "Пинокио" и място за снимане на "Хари Потър". ) След като преминете през плетеницата от калдъръмени улички, изкачете каменната крепост, дълга километър и половина, за да видите прекрасния град и неговите буколически околности.


Сейдисфьордур, Исландия


Разположено в далечните краища на Източна Исландия, малкото селце Сейдисфьордур на практика е скрито в самия край на драматичен фиорд. Всяка седмица пристанището му посреща ферибот, който свързва Исландия с Дания и Фарьорските острови. (Това е чудесна възможност за посетители от Европа, които имат здрави морски крака на скандинавски рейдър. )



Въпреки че населението му е под 700 души, градът се гордее със здрава художествена сцена и с повече от своя дял къщи за гости, пивоварни и ресторанти (включително редовно обявявания за най-добър суши ресторант в Исландия). Пътека в края на града води до Tvísöngur - бетонна звукова скулптура с величествен пейзаж наоколо.


Кадакес, Испания



Buena Vista Images/Getty Images


Сгушен в испанската част на Коста Брава, близо до френската граница, Кадакес е мрежа от избелели сгради и каменни алеи, които се спускат към осеяно с лодки пристанище. Възхищавайте се на града като от картичка от някоя от многобройните туристически пътеки, плажувайте на малките и слънчеви плажове и наемете барка, за да изследвате близките кобалтови заливи, които са сякаш тайна.


Созопол, България


Този древен град, разположен на тънък полуостров, е лабиринт от калдаръмени улички и красиви къщи с червени покриви и изглед към тюркоазеното море. Добавете отлични пясъчни плажове, живописно рибарско пристанище с множество лодки, вкусна балканска и средиземноморска кухня и чудесна културна сцена (фестивалът на изкуствата Аполония, който се провежда в края на лятото, представя български и световни изпълнители) и ще получите морски град, който е идеално подходящ за спокойни пътувания.



Сен-Жан-де-Луз, Франция



Сен-Жан-де-Луз е запазил усещането за рибарско селище в Страната на баските, с полудървените сгради в прекрасния стар квартал, лодките, които се поклащат в защитеното пристанище, и причудливата архитектура и златистия пясък, които оформят живописната плажна алея. През лятото градът е пълен с посетители, но сърфистите се стичат тук по всяко време на годината заради класическия сърф Plage de Lafitenia и мястото за сърф с големи вълни Belharra.



Сен-Жан-де-Луз е запазил усещането за рибарско селище в Страната на баските, с полудървените сгради в прекрасния стар квартал, лодките, които се поклащат в защитеното пристанище, и причудливата архитектура и златистия пясък, които оформят живописната плажна алея. През лятото градът е пълен с посетители, но сърфистите се стичат тук по всяко време на годината заради класическия сърф Plage de Lafitenia и мястото за сърф с големи вълни Belharra.



Отепя, Естония



Заобиколен от гори, езера, хълмове и долини, този малък град е известен с живописната си природа. Отепя отдавна е дестинация за тези, които искат да се разхождат, да плуват и да лагеруват през лятото. През зимата градът се изпълва със скиори, сноубордисти и други любители на снежните спортове - може би дори олимпийски медалисти, които са в процес на подготовка. Заслужава си да изминете около 15 минути с кола до Sangaste - имение от червени тухли в готически стил, построено по модела на замъка Уиндзор.


Отранто, Италия



Roberto Moiola/Getty Images



Ако искате да се насладите на европейски малък град с плажове от Карибския или Южния Пасифик, отидете в Отранто. Този пристанищен град в Пулия, разположен на слънчевата пета на италианския ботуш, разполага с километри великолепни плажове с искряща, плитка вода, простираща се далеч, далеч навътре. Между следобедите, посветени на плуване, гмуркане и слънчеви бани, се разходете из историческия център (влезте в средновековната катедрала на града, за да видите мозайките на пода, датиращи от 12-и век) и направете еднодневна екскурзия до прекрасната Лече - "Флоренция на Юга".




Цермат, Швейцария



Когато наближавате Цермат с влака, няма как да не се възхитите от красотата на Матерхорн, който се извисява над другите върхове в Алпите. В подножието му се намира градът - отчасти лъскав ски курорт, отчасти снежен декор за приказка. Да, 200-те мили ски писти на Цермат са основният притегателен център, но има много неща за правене и извън пистите: разглеждане на центъра на града без автомобили, пешеходни преходи през топлото време и изкачване с кабинков лифт до най-високата планинска станция в Европа (Trockener Steg). През лятото и есента смело се отправяйте по дървените пътеки на Gorner Gorge, които се придържат към скалата над древна ледникова река.


Обидос, Португалия


Фразата "подходящ за кралица" е точна за град Óbidos. В продължение на векове това красиво бижу е било подарявано като сватбен подарък на португалските кралици. Ограденият с крепостни стени хълмист град все още излъчва същата харизма, която привлича погледа на кралица Изабел през XIII в. (и кара съпруга ѝ просто да ѝ го подари). Където и да отидете, стръмните каменни улички се вият между избелели къщи, обсипани с обичащи слънцето бугенвилии и покрити с теракотени плочки. На стража над всичко това стои чудодейно добре запазеният замък Обидос.



Ровин, Хърватия


Ярко боядисаните сгради, криволичещите улички и бароковата църква на върха на хълма, скупчени на малък полуостров, превръщат древното рибарско пристанище Ровин в забележителност на хърватското крайбрежие на Истрия. Опитайте току-що извадени от Адриатика сардини, прочути местни трюфели и вино от местно истрийско грозде. (Заслужава си да изминете 10 минути с кола до семейната фирма Stancija Collis, за да опитате вкусна Malvasia, както и зехтин и козе сирене. ) Националният парк, разположен на островите Бриюни, е отлична възможност за еднодневна екскурзия с лодка от близкото село Фажана.


Кастелсардо, Сардиния


Прекрасният Кастелсардо с криволичещите си улички, прекрасните плажове и руините от бронзовата епоха е идеална морска база за опознаване на северното крайбрежие на Сардиния. Средновековното градче на върха на хълма предлага множество възможности за настаняване, очарователни заведения с морски дарове и винени барове, в които се сервира местна риба меч и свежо сардинско бяло, както и добри пътища, водещи до емблематичните Капо Кача, Спиаджа Рена Бианка и Коста Смералда за по-малко от два часа.


Амбълсайд, Англия


Сладкото градче Амбълсайд е входна врата към известния английски Езерния район (обект на световното наследство). Селската зеленина, уютните кръчми и магазините, които не са от веригата, създават усещане за местна култура, а къщата на моста от 17-и век, построена над малката река, предлага поглед към миналото на града. Изкачването на хълма Loughrigg Fell е популярен начин да видите красивото езеро Уиндърмиър отвисоко, а амбициозните любители на разходките сред природата могат да обиколят езерото по 45-километровия път Уиндърмиър. Гората Гризедейл предлага още възможности за пешеходен туризъм, планинско колоездене, конна езда и дори за преминаване по въже през короните на дърветата - следете за художествените скулптури на открито, разположени в гората.


Пирги, Гърция




Славата на Пирги се дължи на невероятните xysta - черно-бели геометрични рисунки, които покриват сградите, арките, балконите и камбанариите. Пирги се намира на прекрасния остров Хиос и е едно от двете дузини мастикохории в Егейско море: села, в които се отглежда мастика, използвана в миналото за производство на ликьори, напитки, храни и дъвки. Но сложните декоративни мотиви са уникални за Пирги и са повлияни от генуезкия контрол над острова през Средновековието - по същество това са средновековни италиански графити.



Телч, Чешка република



В Чехия има много малки градчета, които изглеждат като от народна приказка. Един от тях, който не бива да пропускате, е Телч - град, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, близо до границата между Моравия и Бохемия. Изящният исторически център на Телч изглежда като фантастично творение на холивудски сценограф. Триъгълният главен площад, на който се издига ренесансов замък, е зашеметяващ с каменни къщи в бонбонени цветове, свързани с непрекъсната линия от деликатни арки.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а