В очакване на предсрочни избори наесен, политическите партии поръчват истински социологически проучвания, които – нали растем по свобода на словото, не се публикуват

Свързани новини

12.05.2022 14:45

Социолозите отливат от Възраждане и наливат % на БСП, която е на 5 на сто в истинските сондажи, не се публикуват

Видян 3478 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В очакване на предсрочни избори наесен, политическите партии поръчват истински социологически проучвания, които – нали растем по свобода на словото, не се публикуват.



Сигурно помните как повече от 2 месеца преди последните избори точно преди половин година в истинските проучвания Продължаваме промяната имаше 25%, а когато го написахме в 19 минути официозните социолози ни критикуваха, че това не били реални числа. Тогава официално даваха 8% на Кирил Петков и Асен Василев. Помолихме ги да изчакаме резултатите. Те заковаха на 25, 78% на вота през ноември.




Сигурно помните как също тогава резултатите на БСП се публикуваха официално като 15 – 20% от различните агенции, а всички знаеха, че реално са 10 на сто. Колкото и изкараха червените.




Сега нещата се развиват по сходен начин. Виден социолог дава на стара политическа централа социологическо проучване с истинския резултат на Възраждане.




„Защо е толкова различен от онзи, който показваш по телевизията?”, питат го политиците, които са му поръчали сондажа. „Защото иначе не е удобно, ще стане страшно”, обяснява спецът по общественото мнение. Централата е същата, от която изтече информация за истинския процент на Продължаваме промяната 25 на сто, който публикувахме преди последните избори.




А истината е, че социолозите не искат да излагат публично свои редовни клиенти за сметка на новодошлите в клуба.




Истинският резултат на Възраждане в момента е 15%. От тях се взема, за да се даде на БСП, която в момента се движи около 5 на сто. И то не от всички избиратели, а от изразилите реална готовност да гласуват. Така се постига паритетът между двете партии, който четем в официално публикуваните проучвания.



За това си има и логика – докато Корнелия Нинова не ще да каже за износа на оръжие за Украйна, който многократно се доказа, че правим, но тайно, за да могат да текат комисионните за политиците, а не явно, както останалите страни в ЕС, които правят най-официални доставки и то също през Полша – не директно, понеже няма как при закрито от руснаците небе, Костадин Костадинов афишира русофилските си позиции.




В зоната 5 – 7 процента реално се движат и другите партньори в управляващата коалиция ИТН и ДБ, колкото им дават и официалните рейтинги – в превод: не си плащат на агенциите. Което прави странно бетонирането в официалните рейтинги на основния играч в коалиция Продължаваме промяната, но за нея – по-долу...


 


Много добър резултат дава проектът на бившия премиер Стефан Янев, който беше отстранен от поста на военен министър в този кабинет. Официално му се дават вече 8 процента, но реалният вот за него в момента би бил двуцифрен с потенциал за достигане на 20 на сто при добра комуникация и подходящ съюзник, каквито в момента за негово съжаление липсват на неговия Български възход.




Подценявана в рейтингите е Мая Манолова, която в момента прескача заветните 4 на сто – праг за влизане в Народното събрание. В момента социолозите официално й дават три пъти по-нисък резултат. „Все някой трябва да бъде ляв”, коментират наблюдатели възхода на бившия омбудсман.




Доста надценяван в момента е рейтингът на управляващата партия Продължаваме промяната, която се включи в клуба на социологическите спонсори през последните месеци и въпреки всички скандали, които са буквално всекидневни, се радва на неспадащ официален рейтинг. При спадове на останалите партньори в коалицията.




 Наталия Каменова



Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв