Да разгледаме три хипотетични жени в средата на 70-те години, които живеят сами в еднакви икономически условия и имат еднакви заболявания: диабет, артрит и високо кръвно налягане.

Свързани новини

26.03.2023 07:33

"Социалната слабост" е свързана с рискове за здравето на възрастните хора

Видян 22119 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да разгледаме три хипотетични жени в средата на 70-те години, които живеят сами в еднакви икономически условия и имат еднакви заболявания: диабет, артрит и високо кръвно налягане.

Г-жа Грийн остава вкъщи през повечето време и понякога изкарва по една седмица, без да се вижда с хора. Но тя поддържа честа връзка по телефона с приятели и роднини и посещава виртуален курс с дискусионна група от близкия колеж.

Г-жа Смит също остава вкъщи, но рядко разговаря с някого. Загубила е контакт с приятели, спряла е да ходи на църква и прекарва по-голямата част от времето си в гледане на телевизия.


Г-жа Джонсън има широк кръг от приятели и натоварен график. Тя редовно се разхожда със съседите си, два пъти седмично е доброволец в местното училище, ходи на църква и поддържа близки контакти с децата си, които не живеят наблизо.


Три групи социални обстоятелства, три нива на риск, ако жените паднат, получат пневмония или сериозно влошат здравословното си състояние.

Експертите предполагат, че от жените г-жа Джонсън ще има най-голяма вероятност да бъде откарана до лекар или да бъде посетена в болница. Няколко души могат да проверят състоянието на г-жа Грийн и да организират помощ, докато тя се възстановява.


Но е малко вероятно г-жа Смит да получи голяма помощ и е по-вероятно да се справи по-зле от останалите, ако здравето ѝ стане проблемно. Тя е това, което някои експерти наричат "социално уязвима" или "социално слаба".

Социалната слабост е следствие от физическата слабост - набор от уязвимости (включително слабост, изтощение, непреднамерена загуба на тегло, бавност и ниска физическа активност), за които е доказано, че увеличават риска от падания, инвалидност, хоспитализация, лоши хирургически резултати, постъпване в старчески дом и по-ранна смърт при възрастните хора.

По същество хората, които са физически слаби, имат по-малко физиологични сили и намалена биологична способност да се възстановяват след болест или нараняване.


Социалната слабост допринася за уязвимостта на възрастните хора

Социално слабите хора също имат по-малко ресурси, но по различни причини - те нямат близки взаимоотношения, не могат да разчитат на помощ от другите, не са активни в обществени групи или религиозни организации или живеят в квартали, които не са безопасни, наред с други обстоятелства. Освен това социалната слабост може да включва усещане за липса на контрол върху живота или за обезценяване от страна на другите.

Много от тези фактори са свързани с лоши здравни резултати в по-късна възраст, заедно с така наречените социални детерминанти на здравето - нисък социално-икономически статус, лошо хранене, несигурни жилища и недостъпен транспорт.


Социалната слабост предполага, че всеки фактор допринася за уязвимостта на възрастния човек и че те си взаимодействат и се надграждат един друг.

"Това е по-пълна картина на положението на възрастните хора, отколкото всеки един фактор поотделно", казва д-р Мелиса Андрю, професор по гериатрична медицина в университета "Далхуси" в Халифакс, Нова Скотия, която през 2008 г. публикува един от първите индекси за социална уязвимост на възрастните хора, предаде CNN.

Този начин на мислене за социалния живот на по-възрастните хора и за това как той влияе върху здравните резултати, получава ново внимание от експерти в САЩ и другаде. През февруари изследователи от Масачузетската обща болница и Калифорнийския университет в Сан Франциско публикуваха в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences "индекс на социалната слабост", състоящ се от 10 елемента.


Използвайки данни от 8250 възрастни на 65 и повече години, участвали в националното проучване на здравето и пенсионирането от 2010 г. до 2016 г., изследователите установяват, че индексът е помогнал да се предвиди повишен риск от смърт през изследвания период при значителен брой възрастни хора, допълвайки медицинските инструменти, използвани за тази цел.



"Нашата цел е да помогнем на лекарите да идентифицират възрастните пациенти, които са социално слаби, и да ги подтикнем към решаване на проблеми, за да им помогнем да се справят с различни предизвикателства", казва д-р Сачин Шах, съавтор на статията и изследовател в Масачузетската обща болница.

"Това добавя измерения на това, което лекарят трябва да знае за своите пациенти, отвъд настоящите инструменти за скрининг, които са фокусирани върху физическото здраве", казва д-р Линда Фрид, изследовател на слабостта и декан на Mailman School of Public Health в Колумбийския университет.

Според Фрид, отвъд медицинските коридори, "трябва обществото да намери решения" на проблемите, повдигнати в индекса - способността на възрастните хора да работят, да се занимават с доброволческа дейност и да се ангажират с други хора; безопасността и достъпността на кварталите, в които живеят; възрастовият подход и дискриминацията срещу възрастните хора и др.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но