Заседанието на Столичния парламент бе съпътствано с протести.

Свързани новини

09.03.2023 17:00

СОС одобри премахването на Паметника на съветската армия, но решението има препоръчителен характер

Видян 2217 пъти | Коментари 9
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С 41 гласа „за", 14 гласа „против" и 1 „въздържал се" Столичният общински съвет (СОС) одобри премахването на Паметника на съветската армия (ПСА) в София. Решението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДБ, Патриоти за София и независимите общински съветници. 13 от БСП бяха "против", а Димитър Антов се въздържа.


Напомняме, че това не е единственото подобно становище на общинарите през годините. Още в мандата 1991-1994 г. бе прието първото такова решение на СОС. То обаче премина през поредица от дела и не стигна до никъде, тъй като ПСА е държавна, а не общинска собственост и столичните власти не разполагат с реални пълномощия по темата.


  19' многократно пуска документи, които потвърждават това. Така не СОС, а само изпълнителната власт в лицето на областния управител могат реално да задвижат темата. Държавата обаче е ограничена от редица международни спогодби, които защитават монумента.


"В разгара на предизборната кампания политиците не трябва да противопоставят хората едни на други”, коментира темата служебният премиер Гълъб Донев от Кюстендил. “Историята трябва да бъде предмет, който изучаваме, чрез който помним нашето минало, нашите събития, нашите герои от миналото, от които да се учим. Така че нека политиците да оставят тази тема за след изборите", посочи той.


Мария Пенчева




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 009 Хатин 22 март 1941 23.03.2023 15:56

    От къщите наказателните отряди изгониха възрастните хора, децата, жените и мъжете. Болните и немощните били бутани с приклади. Всички бяха затворени в плевня и подпалени. Под натиска на десетки човешки тела вратите не издържаха и се срутиха. С горящи дрехи, обзети от ужас, хората се втурнаха да бягат, но нацистите хладнокръвно стреляха по тях от картечници и автомати. Най-малкият жител на Хатин беше само на 7 седмици. Трагедията на Хатин е един от многочислените факти, свидетелстващи за целенасочената политика на геноцид на хитлеристка Германия по отношение на населението на Беларус. Хатин олицетворява над 10 хиляди беларуски села, много от които са изгорени заедно с хората и никога не са се възродили. Трагедията в Хатин се е повторила и в наше време в Украйна. В периода 2014 – 2021 г фашисткия режим на Украй на разстреля, изгори, насили холяди свои гражднаи в Донбас и Запорожие, между които и хора, определящи са като потомци на България. Соросоидните джендъри, за шепа центове, загърбват тази истина и плюят, хвърляйки мръсните си храчки по историята на родината ни.

  • 008 от САЩ 10.03.2023 22:10

    „Нека първо изпратим Хънтър Байдън на предната линия“. „Какво се случва със Зеленски? Този човек дали не си загуби ума напълно?“.“Преди няколко месеца това изглеждаше като лудост, но днес Зеленски ни казва директно, че ще трябва да изпратим синовете си на една широкомащабна война срещу Русия. Той е луд и ще направи всичко възможно, за да провокира Третата светована война“. „Включете украинците в Русия, докато деменцията на стария Джо прогресира“. „Той изнудва Джо с нещо... Само наличието на компрометиращи доказателства може да бъде причината да си позволява това“.

  • 007 мафия 10.03.2023 12:22

    Евроатлантическото мнозинство ГЕРБ/ВМРО на чело с руската филоложка Фандуца превърнаха София в кочина, откраднаха милиарди зе 10-ината години от шуробаджанашки корупционни схеми, нямат 1 ремонт без последващи, презастроиха с цел печалба от рушвети и комисионни, настаниха си корумпираните партийни калинки и раздуха щата до безобразие, а работата им все по-нефелна и престъпна. Защо се занимават с неща, които не са от тяхната компетенция, вместо да си вършат работата, за която столичани им плащат прескъпо и незаслужено?

  • 006 Anonimen 10.03.2023 09:27

    Психодесните от СОС, пак са се объркали, формулировката "препоръчителен" с ПРЕДИЗБОРЕН ! Политическата васална шайка все повече изпростява и изглупява. Не знаят, че нервите на хората имат граници и това никак не е добре за тях ...

  • 005 Павел 10.03.2023 03:31

    https://voivodi.eu/revolucioneri-cetnici/imenata-na-zaginalite-ot-vojniskia-memorial/

  • 004 Anonimen 10.03.2023 00:46

    https://bg.rbth.com/history/326020-sssr-suvetski-pametnitzi

  • 003 Павел 10.03.2023 00:13

    А какво стана с обещанието на "златната кметица" Фандъкова да възстанови "Вийнишкия Мемориал", премахната за да се построи НДК и на мястото на "Вийнишкия Мемориал се построи прословутия паметник"СЕДМОКРИЛ ПЕТОХУЙ", който също беше оремахнат. Вие нищо не можете да построите, само знаете и искате да премахвате! Нашите дядовци не са си давали живота зарди вас, а заради НАС!

  • 002 Anonimen 09.03.2023 20:19

    Има няма, през 30 години това решаваме ! Да се премести !Плачат баби дядовци и внуци на ПРЕСТЪПНАТА БКП сега БСП !

  • 001 менте патриоти 09.03.2023 17:20

    Защо патриотите на Каракачанов са минали на страната на фашистите, ега ти патриотите

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби