115-годишната сграда на Народния театър е домакин на събитието по проекта Европейската културна традиция, кодирана в софийската архитектура като туристически магнит

Свързани новини

12.10.2022 15:10

Софийската архитектура като магнит за туристите, но и за кореняците

Видян 1150 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

115-годишната сграда на Народния театър е домакин на събитието по проекта Европейската културна традиция, кодирана в софийската архитектура като туристически магнит. То ще се проведе на 14-и октомври, петък, от 13 часа в ретро интериора в стила от началото на миналия век на Клуба на артиста. ВИЖ СНИМКИ ТУК!


Зданието на Фелнер и Хелмер е една от основите за развитие на архитектурен туризъм в София – един от най-актуалните и най-печелившите в момента в Европа магнити за посетители на големите градове. В нашата столица обаче той тепърва предстои да се развива, а поставянето на основите му е и една от идеите на проекта по Програма Европа на Столичната община. Подробности можете да видите на Фейсбук страницата на инициативата.

Тук ви представяме някои от най-забележителните сгради в София, все такива, които имат актуални годишнини и си заслужава да бъдат разгледани не само от туристите, включително българите от чужбина – една подценявана част от гостите на милионния град, но и от софиянците. Не сме в Европа от 2007 г. Поне век по-рано архитектурно вече сме били сред градящите най-красивите здания на Стария континент.


Първото поколение софийски архитекти, привлечени от Австро-Унгария и обучените от тях и изпращани със стипендии, работят, в това число и заедно, и се конкурират едни с други, за да създадат прекрасното лице на софийския център, в голяма степен унищожено от терористичните бомбардировки през 1943-44 г., частично възстановено при соца и видимо в сърцето на София днес.

Софийският дворец, който Румпелмайер прави на базата на Конака от османско време, а Грюнангер завършва като ансамбъл със североизточното крило, е един от най-прекрасните обекти за архитектурен туризъм в София.

Сградата на чиновническото кооперативно дружество и до днес е една от най-красивите в София. Проектът е дело на първия български архитект, завършил с княжеска стипендия във Виена през 1900 г. Никола Юруков - живата връзка между европейските майстори и първото поколение техни български възпитаници и наследници, оформили красивото лице на стария център на столицата.

115 г. навърши тази година сградата на Централния военен клуб, която е плод на общото творчество на учител от Австро-Унгария, в случая чешки, и негов ученик български архитект - Антонин Колар и Никола Лазаров. Което я прави не само едно от знаковите здания в столицата, но и символ на връзката между европейската и нашата културна традиция


Централната баня в София, която догодина става на 110 г., е една от двете изключително интересни сгради в сърцето на милионния град, които съчетават не само европейския сецесион от Виена с традициите на българското Православие, но и са плод на съвместното творчество на видни представители на двете архитектурни школи. Заедно създават този шедьовър, смесил културата на Запада и Ориента, ненадминатият австрийски майстор Фридрих Грюнангер и нашият Петко Момчилов, подкрепени от Йордан Миланов


115 г. навършва една от най-красивите къщи на София - добре възстановеният дом на Яблански, превърнат в наше време в частен клуб. Тя е дело на посветилия 30 години от живота си на създаването на облика на столицата ни австрийски архитект Фридрих Грюнангер. Той пристига 23-годишен у нас и остава, за да направи някои от най-прекрасните здания като североизточното крило на Двореца, днешната турска резиденция на Царя, Софийската Синагога, фантастично съчеталите православния стил ...


110 години навърши прекрасната и прочута с купола си банкова сграда на ул. Раковски, която не просто съперничи, а надминава много от най-добрите образци на австрийските архитекти в София. Дело е на видния представител на първото българско поколение техни възпитаници и колеги Никола Лазаров. В момента тя е в период на реконструкция, като цяла София следи как ще бъде извършен ремонтът и ще засегне ли стила и орнаментиката на оригинала.


 


Мария Пенчева


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 За кореняците други неща са "магнит" ! 13.10.2022 10:28

    А мен пък много повече ме впечатлява качествотона тротоарите ( или пълната липса на такива) в растящата, но и здраво разнебитена столица. Впечатляват ме и ужасяващата на много места замърсенос на улиците, гьонсуратлъка на новите "софиянци" дето пазят чисто само у дома си, а навсякъде на вън , по околоблоковото пространство, около смето-контейнерно пространство, по парковете, по планината Витоша са ги обърнали на бунище! Впечатлява ме факта, че смръдливите, гадни контейнери за болкук се перчат на най-видни места пред фасадите на сградите по целия град. А освен напълно отсъстващата хигиена по улиците, кварталите, много не"приятно" ме впечатляват надрасканите безобразно с грозни графити цели сгради , особено по центъра и под мостовете! Впечатлява ме и факта, че в 1,5 милиона София има само няколко, (може би три?) читави публични тоалетни. Падат се на една публична тоалетна средно по 500,000 "софиянци", което според мен е мъничко недостатъчно. Има една публична знакова за цяла София "тоалетна" в Борисовата градина, която на всикчи любители на силните усещание препоръчвам да видят. Тя е строена може би още през 1914 г.по времето на Цар Фердинанд и никога не е ремонтирана от тогава та до днес. Абсолютно достойна за книгата на Гинес! Ситуирана е малко в ляво от входа на култовото висше интелектуално сборище "Маймунарника" в Борисовата градина. Ако сценаристи от Холивууд или писателя Стивън Кинг я видят, веднага ще я опишат и заснемат за автентичен декор за някой от техните филми на ужасите, които на български език вече се наричат "хорор мувищта"!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!