Свързани новини

07.05.2009 16:23

Софиянски: Метрото закъсня с 2 години

Видян 6203 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Стартът на софийското метро в отсечката от „Младост 1“ до стадион „Васил Левски“ по план трябваше да бъде през 2007 г., но закъсня с две години. Една от причините, на която отдавам забавянето, е смяната на кмета.“ Така  бившият градоначалник на София Стефан Софиянски  коментира за 19` темповете на строеж на метрополитена.


Въпреки това трябва да се радваме, че новото трасе на подземната железница вече е факт, смята той. Според думите му най-важното е, че е осигурено финансиране по японския заем.


Новата линия от „Младост“ до националния стадион „В. Левски“, която трябва да заработи от утре, има пет станции. Това са - „Младост 1“, „Мусагеница“, „Г. М. Димитров“, „Жюлио Кюри“, „Стадион В. Левски“. Дължината на новата отсечка е с дължина 5,7 км. По нея ще се движат композиции с три вагона, а не както по вече действащата - с по четири. В една композиция ще могат да пътуват над 1000 души.  


От столичния "Метрополитен" очакват всеки ден 50 000 жители и гости на столицата да ползват новата линия. Железницата ще спести на софиянци много време, защото от „Младост“ до центъра вече ще се стига за 9-10 минути. От общината очакват тежкият трафик по „Цариградско шосе“ да бъде значително разтоварен след старта й.


За изграждането на отсечката на „Московска“ 33 получиха заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 105 млн. евро и съфинансиране от правителството.


Новият участък бе инспектиран в началото на годината от кмета Бойко Борисов и премиера Сергей Станишев. Тогава министър-председателят заяви, че правителството ще отдели от републиканския бюджет общо 20 млн. лв. за довършването на тази част от метрото. Като 14 милиона лева от тях ще са за закупуване на вагони.


Ден преди прерязването на лентата изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев и кметът Борисов обещаха в ефира на бТВ, че станциите "Стадион Васил Левски" и "Сердика" да бъдат свързани до месец октомври тази година. Така от „Младост“ до „Обеля“ пътуването ще трае само 20 минути.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог