Свързани новини

31.10.2013 10:59

Софиянец живее в 16 апартамента

Видян 1308 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софиянец живее в 16 апартамента, а негов градски пък се шири в 15. На шокиращата статистика попаднали данъчните в столицата, след като свързали базата данни на различните кметства. Целта на заможните нашенци била да спестят от данък "сгради". Затова посочили всичките си жилища за основни. Така ползвали години наред 50% отстъпка от налозите, пише "Стандарт".


Общо 15 781 столичани са обявили пред данъчните повече от 1 основно жилище. 34-ма пък по документи живеят в повече от 6 апартамента едновременно. В момента данъчните привикват нарушителите, за да си кажат кой от имотите наистина им е основно жилище. Освен глоба заможните тарикати ще трябва да заплатят и пълния размер на спестените данъци пет години назад. При това заедно с лихвите.


Данъчни ни питат в колко жилища живеем. Причина за проверките са трикове с апартаменти, чрез които се избягват налози. Обща свързана система за всички райони в София направи Столичната община. Рекордът е на двама столичани - единият обявил 15 апартамента като основно жилище, а другият - 16. По закон данък сгради се дължи с 50% отстъпка, ако в имота се живее постоянно или поне 183 дни в годината. Липсата на такава обща база данни доскоро не даваше възможност да се проследяват подобни дублирания, независимо че са в рамките на един и същ град. Така столичани с апартаменти в различни столични квартали заобикалят закона, като декларират, че живеят във всеки един от тях.


Общинските данъчни служби в София са започнали да пращат писма до нарушителите. С тях ги молят да се явят за изясняване на дублиранията. От хората се иска да изберат кое жилище им е основно. След това всички те ще трябва да попълнят наново декларацията си за имота, да я занесат в съответната община за заверка и след това обратно в данъчната служба. Така автоматично ще отпаднат другите им имоти и на тяхно име в системата трябва да излиза само едно основно жилище. Общинари дори са открили случаи, в които недобросъвестни хора са продали имота си и не са декларирали сделката.


Ако хората се явят до края на годината, глобата за подаването на неверните данни ще бъде минимална - от 20 до 40 лв. Ако обаче не го направят, след Нова година ще бъдат санкционирани с 400 лв. Глобите ще им бъдат автоматично добавяни към данъците за годината за имота. По-тежката санкция обаче е, че нарушителите ще трябва да заплатят пълния размер на спестените данъци пет години назад. При това заедно с лихвите, които са 10% плюс основния лихвен процент. Данъчни вече съветват хората да изберат за основно жилище по-скъпия апартамент. Така за него ще продължат да плащат с 50% отстъпка, а за по-евтиното жилище натрупания налог, който трябва да платят със задна дата, няма да е толкова голям.


Над 62 хиляди са дублираните основни жилища в София, съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Очакванията му са 46 хиляди от тези имоти да се отпишат като "основни" и върху тях да се плати останалата половина на дължимия налог. Това ще доведе до десетки милиони лева повече към планираните постъпления от данъци върху недвижимите имоти в столичния бюджет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв