Още по-назад излиза Варна, която заедно с още 21 общини в областта, е седем пъти по-малка от стопанството само на София – град.

Свързани новини

19.01.2023 17:05

София е 43% от бг икономиката

Видян 517 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


София дава близо половината от всичко, което се произвежда и се търгува в България, въпреки че населението в града е малко над 20% от националното.


Столичният град дава 43% от брутния вътрешен продукт на държавата, т.е. почти колкото всички останали 27 области, взети заедно.
Толкова и по смехотворните определения на иначе уважавани медии като Капитал, че Пловдив бил „икономическа”, „индустриална” и особено „културна” столица са нелепи. Делът на Пловдив-град и Пловдив – област, взети заедно, в икономиката и индустрията е над 5 пъти по-малък, а в културата София държи доста над 80% от продукта на цяла България. Ако София-град се разглужда заедно със София – област, тя ще заема съвсем наистина половината национална икономика.


Още по-назад излиза Варна, която заедно с още 21 общини в областта, е седем пъти по-малка от стопанството само на София – град.
„Икономиката на София е, съвсем логично, е доминираща в страната. Брутният вътрешен продукт е над 51 млрд. и съставлява 42,8% от икономиката на България.


Това е пет пъти повече от икономиката на втората по големина област у нас Пловдив и седем пъти повече от икономиката на област Варна.
Данните са от новия доклад на Sofia Investment Agency Икономически и инвестиционен профил на София 2022, изготвен от Института за пазарна икономика.
Напомняме, че последните проучвания, датиращи от времето преди коронавирусната пандемия, даваха под 41% дял на София от брутния вътрешен продукт на България.


Тоест, въпреки поредицата от свързани кризи през последните 3 години, столичният град продължава да се развива и да бележи стопански ръст.
В анализа е посочено още, че столицата е центърът на инвестиционната дейност на България, привличайки 14,7 млрд. евро от 28,2 млрд. евро чужди инвестиции през 2021 г. Градът привлича повече чужди инвестиции от цялата провинция, взета заедно във всеки един отрасъл, с изключение на индустрията и селското стопанство, сочат още икономистите. Особено видима е концентрацията в информационните и комуникационните технологии - през 2021 г. в София инвестициите в този сектор достигат 2,1 млрд. евро, спрямо едва 66 млн. евро в цялата страна.


В София е концентрирана и по-голямата част от износа - столицата допринася за 42 млрд. лева от общо 103 млрд. лева изнесени стоки и услуги през 2021 г. Водещо място заема търговията (17 млрд. лева) и информационните и комуникационните технологии (над 8 млрд. лева).
Като цяло икономическият профил на София е много различен спрямо този на националната икономика. Например преработващата промишленост носи едва 13% от продукцията в областта, спрямо 33% в цялата страна. Водещите сектори в София са търговията и информационните и комуникационните технологии.


От ИПИ отчитат, базирайки се на данните на Националния статистически институт (НСИ), че доходите на човек от населението в София са 2,2 пъти над средните в страната, като столицата изпреварва чувствително всички останали икономически центрове в страната, включително и Пловдив и Варна. Икономиката на София е традиционно силно ориентирана към услугите, допълват още икономистите.


Подкрепа за бизнеса в София оказва възстановяването на туристическите пътувания - столицата е основен привлекателен център за градски туризъм в България и региона. Към края на 2022 г. вече има почти напълно възстановяване на туризма спрямо нивата преди пандемията от коронавирус, което е видно от динамичната градска среда и добрите данни в секторите търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство.
За първите 10 месеца на 2022 г. приходите от нощувки, включително и на чужденци, в столицата достигат 143 млн. лева, спрямо 167 млн. лева през 2019 г.


Преброяването през 2021 година обаче носи лоши новини за икономиката на София. Данните показват, че най-голям е делът на хората във възрастовата група 35-49 години, спрямо 20-24 години и 30-34 години в предходното преброяване през 2011 г. Това означава застаряване на населението в града, макар че все още е голям делът на хората в трудоспособна възраст и засега тази тенденция не тежи на икономиката на града.




  Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Кардилър от Горубляне Сити 19.01.2023 22:01

    Защо не кажете какво по-точно произвежда българската "икономика" ? "Икономиката " на България и спесифично на град София се базира предполагаемо на над 90% търговия и услуги.В Ръ.Бъ. АБСОЛЮТНО НИЩО не се произвежда, /ако не се брои воената индустрия/, дори и плодовете и зеленчуците са в графа търговски "услуги". Всичко само се прекупува и препродава и се извършват разни безплодни за държавата "услуги".Строителството, всякакви медиино-социално електрони и комуникациони дейности също влизат в графа "услуги".

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще