Свързани новини

09.04.2021 14:04

СОФ Кънект подписа Анекс към Концесионния договор и потвърди намерението си да инвестира над 900 млн. лв. в Летище София

Видян 1528 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

СОФ Кънект подписа Допълнително споразумение към Концесионния договор за Летище София с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което урежда възстановяване на икономическия баланс на концесията и ще позволи незабавно стартиране на инвестиции на стойност над 900 млн. лв. в летището на българската столица по време на най-тежката авиационна криза в историята.


Въпреки кризата, амбицията на водещия участник в консорциума Меридиам и неговите партньори Щрабаг и летищния оператор Летище Мюнхен винаги е била и продължава да бъде да превърнат Летище София в модерно и конкурентоспособно европейско летище, което да бъде създател на социален, икономически, екологичен и устойчив растеж и по този начин да допринесе както за развитието на София и региона, така и на цяла България. Световни стандарти на устойчивост, които вече сме прилагали на Летище Мюнхен и Летище ЛаГуардия (Ню Йорк), ще бъдат приложени в София, за да се превърне Летище София в успешен проект, от който облагодетелствани ще бъдат българските граждани, служителите на летището и търговските му партньори.


Възстановяването на икономическия баланс на концесията (което се прави в пълно съответствие с клаузите на Концесионния договор) е абсолютно необходимо за оцеляването на летището в безпрецедентната криза в авиационния сектор, предизвикана от пандемията от COVID-19. Това е потвърдено от водещи международни институции с богат опит, които прилагат стриктни правила. Възстановяването на баланса включва актуализиране на плана за капиталовите разходи и отлагане (а не опрощаване) на годишните концесионни възнаграждения за първите 10 години от срока на концесията. Отлагането на плащанията ще позволи от самото начало на концесията да бъдат направени необходимите инвестиции, независимо от негативните последици от пандемията.


Важно е да се отбележи, че всички ключови предимства от концесията за България се запазват въпреки кризата, както и че възстановяването на баланса не намалява размера на инвестицията за срока на концесията:


•    Авансовото концесионно възнаграждение от 660 млн. лв. (с ДДС) ще бъде заплатено незабавно в пълен размер;


•    Планът на капиталовите разходи е увеличен с 16 млн. евро до 624 млн. евро (спрямо 608 млн. евро съгласно Концесионния договор) и всички заложени технически изисквания ще бъдат спазени със съответните напасвания във времето, съобразени с намаления въздушен трафик;



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови