28.04.2015 10:23

Сметната палата проверява ББЦ и Атака

Видян 1098 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има ли партии, които се опитват да прикрият произхода на парите, които отчитат пред Сметната палата? Този въпрос коментира председателят на Сметната палата Цветан Цветков в ефира на "Здравей, България". Коментарът му идва, след като на 27 април лидерът на ББЦ Николай Бареков призна, че при подаване на декларацията на 10% от дарителите им липсвали ЕГН-тата, но после този пропуск бил поправен.


Пред Нова телевизия Цветков потвърди това, като заяви, че "на 31 март ББЦ представила 524 дарители, а на 15-и април – вече над 800. А по думите на Бареков срокът за подаване на декларация изтича на 31 март".


Председателят на Сметната палата посочи, че не е възможно физически да се потвърди дали всяко едно лице от декларираните дарители е действително дарител. Цветков добави, че има срок от шест месеца за проверка и одит на ББЦ тече – проверяват се приходи, разходи, дарители.


Сметната палата няма правомощие да спира партийна субсидия – това се решава от финансовия министър. "Ние трябва да го уведомим, имаме и за задължение да предупредим НАП за неподаден навреме отчет и да започнем финансов одит", каза Цветков.


Другият дискусионен въпрос е този за „Атака” – там сметката показва, че не може 48 хил. дарители да дадат по два лева и да се получи приход от над 1,3 млн. лева от дарения. Оказа се, че преди три години „Атака” не е декларирала доход по това перо, после е деклариран 90 хил. лева доход, а през миналата година – около 300 хил. лева. Сега ще има проверка на партията на Волен Сидеров – дали приходът от членски внос действително е такъв, а няма опит да се лъже и да се препират пари. Проверката ще е дали са законосъобразни приходите и разходите на „Атака”, уточни Цветков.


Попитан дали партията, която декларира някакъв членски внос, не трябва да представя и документи като доказателство, Цветков отговори, че партиите ги дават тези документи и те сега щели да бъдат проверени.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв