Служителите в затворите

Свързани новини

04.05.2023 15:37

Служителите в затворите готвят протест на 12 май

Видян 397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 12 май предстои протест на служителите в затворите в България. Това заяви пред БНР синдикалният председател Ясен Тодоров.

"Проведохме заседание на УС, на което обсъдихме обстановката в подразделенията на ГДИН. Желанието на председателите и виждането на УС е за провеждане на протест - отговор на водената политика в системата на затворите и на местата за лишаване от свобода. Протестът се очаква на 12 май, ще бъде по места и ще бъде първият, с който ще открием една протестна кампания", посочи той.

В предаването "Преди всички" Ясен Тодоров обясни от какво е породено недоволството на надзирателите:

"Така маскираната реформа, състояща се в промяната на режима на работа, доведе до огромно напрежение в служителите, наруши се нивото на сигурност в местата за лишаване от свобода, нарушиха се трудови права на служителите и се увеличи стресът на работното място. С промяната, която направиха, се оказа, че сме в недокомплект. Не можем да покрием постовете, работим под санитарния минимум. Тази реформа се оказа недействаща".

Според него така се прави икономия на средства, но тя е срещу допускане на по-слаба сигурност в затворите. Всичко това води до преумора и напрежение, предупреди той. По думите му от началото на годината са напуснали около 50 служители.

"Софийския затвор са напуснали 17 души, 6 от които във вторник. А на ден застъпват 25-30 човека", даде пример Тодоров.

За да се заменят тези хора, ще са необходими 9-10 месеца, освен това ще заменим служители с 20-годишен опит, подчерта още председателят на Синдиката на служителите в затворите. Той уточни обаче, че за тези 9-10 месеца ще се натрупат още напуснали, което ще отвори още по-голям дефицит. Липсите ще трябва да бъдат наваксани с извънреден труд на останалите служители, коментира той.

Освен това имаме над 50 000 дни натрупан отпуск, който не се взима, защото няма възможност, продължи Ясен Тодоров. В този смисъл той добави, че се наблюдава и тенденция на завишаване на болничните.

Искаме връщане на стария режим, настоя Ясен Тодоров.

За заплатите в системата той посочи, че миналата година са получили увеличение от 125 лв., а обещаното е било за 300 лв. С това средната заплата е около 1200-1300 лв.

Синдикатът отправи упрек и към правосъдния министър Крум Зарков. По думите на Ясен Тодоров не се упражнява контрол върху случващото се в дирекцията. Освен това трябва да има нулева толерантност към всякакви прояви на агресия към персонала.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.