Свързани новини

25.01.2023 16:05

Служебният кабинет прие решение за превоза на F-16 и оборудването към тях

Видян 1457 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерският съвет прие решение за приемане на доклад на министъра на отбраната Димитър Стоянов относно определяне наличието на основен интерес във връзка с реализация на услуга за превоз на отбранителни продукти.


Става въпрос за изпълнението на международни договори за доставка на самолети F-16 Block 70, радио-комуникационно оборудване, системи за обмен на информация и софтуер за планиране на тактически авиационни мисии, изпълнявани по програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS).


Превозът на отбранителните продукти, свързани с изпълнението на посочените международни договори за доставка на самолетите и оборудването, ще бъде организиран чрез Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA), която и в момента осигурява услуги за транспорт по програмата FMS за Министерството на отбраната на България и други държави членки на Алианса.


През ноември 2022 г. парламентът одобри закупуването на още 8 изтребителя F-16 от САЩ, с което поръчаните самолети станаха общо 16 - една пълна ескадрила. Тези нови осем машини трябва да пристигнат у нас през 2027 г. Първите поръчани от САЩ 8 изтребителя трябва да дойдат в началото на 2025 г., тъй като поръчката се забави.


Вчера F-16 Block 70 е постигнал успех в първия си тестов полет в Грийнвил, само че конкретната машина е предназначена за Бахрейн. Страната от Персийския залив също е поръчала 16 изтребителя, производство на Lockheed Martin.


Междувременно кабинетът "Донев" прие доклада на министъра на отбраната относно подписване на международния договор BU-P-LAY. След последваща ратификация от Народното събрание с него ще се повишат способностите за защитен обмен на данни между бойните платформи на НАТО на българските Военновъздушни и Военноморски сили, аргументират се от служебното правителство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 смешници 25.01.2023 18:47

    Рибата в морето, тия тигана на огъня слагат!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата