Редица европейски енергийни компании са се съобразили с новата руска схема за плащане

Свързани новини

23.05.2022 11:09

След 30 г. отношенията в газовата индустрия между Полша и Русия са преустановени: Пьотр Наймски

Видян 1751 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Полското правителство обяви, че прекратява вноса на руски природен газ, без да изчаква изтичането на настоящия договор в края на 2022 г. Заедно с България и Финландия Варшава отказа да приеме новия руски механизъм за разплащане в рубли, въведен в края на март.




"След 30 години може да се каже, че отношенията в газовата индустрия между Полша и Русия са преустановени", заяви Пьотр Наймски, полски комисар за стратегическата енергийна инфраструктура.


 


Длъжностното лице добави, че полският участък на газопровода Ямал-Европа, който преди това е бил използван за изпомпване на природен газ от Русия, може да се използва за доставки от Германия.




"Този участък от газопреносната инфраструктура е собственост на EuroPolGaz. Участъкът, както и цялата газопреносна система в Полша, се експлоатират от GAZ-Sistem", каза Наимски.




Искането на Москва за плащане в рубли се отнася за страните, които са наложили санкции на Русия заради военната ѝ операция в Украйна и са замразили валутните ѝ резерви.


 


Редица европейски енергийни компании са се съобразили с новата руска схема за плащане. По-рано този месец Брюксел издаде актуализирани насоки за това как предприятията от ЕС могат да плащат за руски газ в рубли, без да нарушават въведените срещу страната санкции.




В края на април руският Газпром спря доставките на газ за Полша, след като енергийната компания на страната PGNiG отказа да плаща за доставките в рубли. Според "Газпром" Полша продължава да получава реверсивни доставки на руски газ от Германия.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни