Това е безумна политика, която вместо да доведе до по-ниски цени дългосрочно, ще доведе до трайно по-високи цени на тока в ЕС, намалено производство и в края на краищата дори потенциална криза с недостиг на ток

Свързани новини

15.09.2022 09:30

Троен скок на тока след фон дер Лайен: Експерт

Видян 2805 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Европейската комисия направи предложение за сериозна “интервенция” на енергийните пазари на Съюза. Това трябваше да е водеща новина в България (но май не е). Сега ще обясня защо.

Предлага се таван от 180 евро/мвч за приходите на производителите на ток с ниска себестойност (т.нар. inframarginal producers). Това включва според ЕК всички АЕЦ, ТЕЦ на лигнитни въглища и всички ВЕИ (вкл. хидроцентрали). Тоест на практика цялата българска енергетика - и частна и държавна, и малка и голяма. Разликата в цената над този таван се предлага да отива в бюджета на държавата-членка, за да може с тези пари да се помага за сметките за ток на домакинствата и малките и средни фирми. Обаче, ако държавата-членка има голям експорт на ток - както е България - се предлага тези бюджетни приходи да се делят с държавите-членки, които са вносители на тока, тъй като техните граждани ги плащат.

Това е безумна политика, която вместо да доведе до по-ниски цени дългосрочно, ще доведе до трайно по-високи цени на тока в ЕС, намалено производство и в края на краищата дори потенциална криза с недостиг на ток. Това е така, защото вместо да се стимулират частните инвестиции в местно производство на ток и увеличаване на предлагането (от там и намаляване на цената), се прави точно обратното - частните инвеститори се наказват и гонят от сектора, като се отнемат голяма част от приходите им.

Инвестициите в енергетиката са по дефиниция дългосрочни. Инвеститорите разчитат на “добри” години с високи цени - като 2022 -защото те компенсират лошите години с ниски цени, каквито неминуемо ще има през дългия живот на инвестицията им. Ако политиците им ограничават възможността за печалби през добрите години, без да покриват обаче загубите им през лошите, това променя изцяло финансовата математика и можем да сме свидетели на огромен отлив на капитали от сектора. Това важи между другото и за всеки друг сектор в икономиката.

С предложенията от днес ЕК поставя опасен прецедент и вдига значително т.нар. “политически риск” в целия ЕС - част от света, разглеждана от международните инвеститори до днес като изключително стабилна в икономически, правен и политически план. По-високият политически риск ще значи по-малко инвестиции в европейската енергетика за години напред. Което пък ще значи трайно високи цени и недостиг на ток. Което пък ще значи ограничен икономически растеж.

Политическото ръководство на ЕС в момента явно се състои предимно от хора, които никога не са правили бизнес и не са инвестирали пари. Ефектите от техните решения ще са ужасяващи в дългосрочен план за всички граждани на съюза. Това са краткосрочни популистки мерки, насочени към следващите няколко месеца без стратегически анализ за средносрочните и дългосрочни ефекти върху икономиката на Съюза. Направо не е за вярване.

Силно се надявам българските евродепутати да се противопоставят на тези предложения. Правилната политика е точко обратната - да се стимулират спешно повече частни инвестиции именно в този тип централи, които ЕК иска да накаже. И които - както вече посочих - включват всички български производители на ток", пише финансистът и бивш икономически министър Никола Янков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 17.09.2022 08:02

    Западни "ценностни" оглупявания. С какво ли ги обработват американците. Сигурно с каквото и нас.

  • 001 Ердоган даже не я отрази 15.09.2022 10:36

    Кога ще я импийчмнат тази самозабравила се служителка на глобалистите и да я съдят за унищожаването на държавите от ЕС в услуга на глобалистите и САЩ?! Престъпленията и с тайните сделки за десетки милиарди за ваксини и увреждането здравето на европейците заради нейната корупция е също престъпление срещу човечеството и изисква най-строги наказания

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и