Свързани новини

19.07.2009 16:29

Скандален договор за депото в село Яна

Видян 4191 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната община е сключила договор за работния проект на депото в село Яна с „Обединение „Еко-Садината“, въпреки че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не се е произнесла по жалбата за спиране на процедурата, подадена от другия участник в конкурса - Консорциум „Рутекс Мегалит“.


Жалбата е под №1148-В от 21 май 2009 г. В нея „Рутекс Мегалит“ оспорват възлагането на обществена поръчка за изготвяне на работен проект за „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община - депо за неопасни отпадъци „Садината” на Обединение „Еко-Садината“. От консорциума са поискали спиране на процедурата, което не е отхвърлено от комисията. Това пък прави невъзможно сключването на договора. Според чл. 41, ал.4 от Закона за обществените поръчки възложителят може да сключи договор в едномесечен срок от влизането в сила на определението, с което се отхвърля искането за налагане на временна мярка”.


Според информацията в сайта на КЗК обаче искането на „Рутекс Мегалит“ за спиране на процедурата не е отхвърлено. Ако това е така, то и договорът, сключен на 12 юни с „Обединение „Еко-Садината“ е нелегитимен, коментираха юристи.


Зам.-кметът по екология Мария Бояджийска каза от своя страна, че пречка за подписване на договора не е имало, защото, по информация от отдела за Обществени поръчки другият участник е оттеглил жалбата.


Бояджийска каза още, че няма нарушение на закона от факта, че „Обединение Еко-Садината“ е регистрирано в съда едва на 29 май т.г., а офертите на „Московска“ 33 са подадени на 16 март и са отворени два дни по-късно. Обединението е само за целите на тази поръчка и се прави по Закона за задълженията и договорите, като не се създава ново юридическо лице.


Столичната община ще даде 734 640 лв. за работния проект на депото в село Яна, който би трябвало да ускори изграждането на завода за боклук.


Първата копка за боклучения завод бе направена от кмета Бойко Борисов през април тази година. Тогава 19` писа, че тепърва ще се прави проект за завод за боклука. По план той трябва да заработи през 2001 г.


Според прогнозата, направена неотдавна от министъра в оставка на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов обаче „до три години София няма да има завод за преработка на отпадъците“. Като основна причина за това закъснение той посочи именно липсата на проект за съоръжението. От общината пък обясняваха, че не можела да се избере правилната от многото видове технологии за обработка.


В резултат на това  десетки милиони левове годишно изтичат за използване на чужди сметища, за транспортиране дотам на отпадъците. Равносметката е, че за три години са похарчени в тази посока парите за поне два модерни завода.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец