Свързани новини

21.03.2018 17:21

Синодът и Върбакови мълчат кой държи Патриаршията

Видян 5309 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Светият Синод няма позиция по скандала, стартирал вчера в 19 минути за отдаването под наем на Патриаршията на Гинка Върбакова. Това стана ясно след обнародването на грижливо укриван договор – споразумение, подписан от името на Патриарха от браницкия Епископ Григорий и от името на Гинка Върбакова от съпруга й Славчо. Синодът има заседание в сряда. Трети ден очакваме коментар и от Инерком.


Владиците са научили от 19 минути за отдаването на имота, за който според предварителния договор – споразумение от 22 декември 2016 г. е платен при подписването му аванс от 180 000 лв. – 150 000 основа плюс 30 000 лв. ДДС.


С него е запознат само Епархийският съвет и то чак на 19 юни 2017 г. – т.е. половин година по-късно.


Синодът е трябвало да знае, защото платената огромна сума и постъпващите други по споразумение е трябвало да бъдат включени в църковните бюджети за 2017 и 2018 г.


Реагира само Министерският съвет, който администрира недуховните въпроси на вероизповеданията. Според директора на дирекция там Емил Велинов патриархът не знаел, било предложение.


Истината е, че си има подписан документ, при това укриван дълго време и от Епархийския съвет, и от Синода. Вероятна причина би мога да бъде, че супер сградите в хипер центъра на София са отдадени на всичко отгоре и за много ниска сума – 15 000 лв. на месец за 3000 кв.м.Наемането не е само подготвено, а е и подписано. На всичко отгоре, по него в деня на подписването е записано, че се заплащат 150 000 лв. без ДДС, което прави общо 180 000 лв. Въпросът е какво се е случило с парите? Дали са останали за църквата, ако е истина, че договорът е разтрогнат.


Преподавател по църковно право съобщи, че всъщност няма десетгодишно ограничение за наемане на имоти, а този бил много проблемен. При многомилиардните си собствености в цялата страна, БПЦ е задлъжняла с 400 000 лв. само за парно по негови данни за миналата година, точно за сградата на пл. Света Неделя.


В същото време твърди, че тя не била обитавана от години. Как точно хем е използвано парно и то в такива огромни количества, хем никой не е заемал помещенията остава загадка. Още повече, освен магазина на ъгъла, който в момента е Дискуеърд, в зданието се дават под наем още голям бутик за италиански деликатеси и просеко, по-малък за цветя и аптека. Общият сбор на наемите им, поне по пазарни цени, трябва да е над 30 000 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и