Според ново изследване добрите приятели и доброто физическо здраве може да са още по-тясно свързани, отколкото се смяташе досега.

Свързани новини

01.04.2023 09:03

Силните и стабилни приятелства могат да бъдат от полза за физиологичното ви здраве: Проучване

Видян 2588 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според ново изследване добрите приятели и доброто физическо здраве може да са още по-тясно свързани, отколкото се смяташе досега.

Според проучване, публикувано в списанието Society for Personality and Social Psychology, положителните социални преживявания влияят не само върху нивото на стрес и способността на човека да се справя, но и върху показателите за физическо здраве.

Проучването проследява повече от 4000 души в продължение на три седмици, които на всеки три дни попълват контролни данни на своите смартфони или смарт часовници относно положителните и отрицателните си преживявания с най-близките си социални взаимоотношения, както и оценки на кръвното налягане, сърдечния ритъм, стреса и справянето.


Според проучването наличието на повече положителни преживявания в социалните взаимоотношения като цяло се свързва с по-добро справяне, по-нисък стрес и по-ниско систолично кръвно налягане или повишаване на кръвното налягане при стрес.


Но социалните взаимоотношения, които често се колебаят между доброто и лошото, могат да се окажат безполезни. Когато има голяма променливост, негативните преживявания като че ли оказват по-голямо влияние върху човека, отколкото позитивните, казва водещият автор на изследването Брайън Дон от Университета в Окланд.

"Както положителните, така и отрицателните преживявания във взаимоотношенията ни допринасят за ежедневния ни стрес, справяне и физиология", казва Дон в изявление. "Освен това е важно не само как се чувстваме във взаимоотношенията си като цяло; възходите и паденията също са важни."

Резултатите не са изненадващи, като се има предвид, че предишни проучвания също са документирали връзката между здравите взаимоотношения и по-здравите тела, казва д-р Катлийн Мълън Харис, професор по социология в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Харис не е участвала в проучването.

Но това, че приятелството влияе върху определени аспекти на физическото здраве, допринася за научното разбиране на тази връзка, казва тя.

Изследването, което е проведено от 2019 г. до края на 2021 г., може да даде представа и за последиците от пандемията от Ковида-19, която е поставила под напрежение социалните взаимоотношения на много хора, каза Дон.

"Тъй като пандемията COVID-19 създаде значително напрежение, турбулентност и променливост във взаимоотношенията на хората, тя може косвено да промени стреса, справянето и физиологията в ежедневието, като всички тези фактори имат важни последици за физическото благополучие", добави той.


Водят ли добрите приятелства до по-добро здраве?

Важно е да се помни, че проучването не може да докаже, че добрите взаимоотношения водят до по-добро здраве - казва Дон.


Това обаче показва, че физическото здраве и социалните взаимоотношения често са взаимосвързани, казва той.

Връзката може да действа и в обратна посока, казва Харис.

"Хората, които са в по-добро здраве, често имат по-добри взаимоотношения с хората, защото не са настроени, не са намръщени, не ги боли, нямат притеснения", каза тя.

Дон се надява, че бъдещите проучвания ще разширят областите, които се изследват.

"Би било полезно да се изследват и други физиологични състояния, като например реакциите на невроендокринната или симпатиковата нервна система като резултати от ежедневните положителни и отрицателни преживявания във взаимоотношенията, които могат да разкрият различни модели на асоциации", каза той, предаде CNN.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци