Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин присъстват на среща в Кремъл в Москва, Русия, на 20 март. (Пресслужба на руския президент/Ройтерс)

Свързани новини

20.03.2023 17:05

Си обяви нов мандат на Путин, той още не се е кандидатирал

Видян 5055 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Китай и Русия "споделят сходни цели", заяви китайският президент Си Дзинпин на безпрецедентно дълга според обичайния протокол 4-и-половина-часова среща с руския президент Владимир Путин в понеделник по време на посещение в Москва, предаде CNN. Във вторник и сряда те ще имат пленарни сесии с огромните си делегации като основна тема на разговорите ще бъде ускоряването на строежа на газопровода Силата на Сибир 2, който ще поеме синьото гориво, пренасочено след взривяването на Северен поток 2 пкъм ЕС.

"Вярно е, че и двете ни страни споделят едни и същи или някои сходни цели. Положихме усилия за просперитета на съответните ни страни. . . можем да си сътрудничим и да работим заедно, за да постигнем целите си", каза Си. Китай обяви предваритено надслов на посещението: Дружба, Сътрудничество, Мир.


Идеята е в третия си мандат Си да се превърне в глобален лидер. Преди дни той постигна първия си неочакван резултат, като след десетилетия вражда успя да посредничи и да постигне възобновяването на дипломатическите отношения между двете най-силни държави в Персийския залив и Близкия Изток изобщо - Иран и Саудитска Арабия, лидерите съответно на шиитското и на сунитското движение в глобалната и все по-многочислена ислямска религия.


Следващата му амбиция е да посредничи успешно за мир в Украйна, където според китайската терминология в момента има "криза", не "война". Това предизвика ревността на САЩ, изказана официално, тъй като според Вашингтон опитът на председателя на КНР означава запазване на статута окупираните от Русия 20% от територията на бившата съветска република, които вече бяха актувани от Москва като нейни региони - субекти на федерацията. Китайското външно министерство пък репликира, че не е работа на САЩ да съветва Пекин или да му налага позиции.

"Много съм щастлив, че мога да посетя Русия отново, по ваша покана. И че Русия е първата страна, която посетих след преизбирането ми за президент на Китай", каза Си на Путин.


Китаистите припомнят, че именно Москва беше първата столица, която председателят на КНР посети през 2013 г. в първия си мандат, а двамата с Путин се наричат един друг "скъпи приятелю" и на официални срещи.


Най-много коментари предизвика факта, че Си изрази подчертана лична подкрепа за преизбирането на Путин, който още не е издигнал официално дори кандидатурата си за вота за президент на РФ идната пролет.

"Знам, че президентските избори в Русия са догодина. Развитието на Русия значително се подобри под вашето твърдо ръководство. Вярвам, че руският народ ще продължи силно да ви подкрепя", каза той.


Путин досега не е обявил дали ще се възползва от конституционните промени и да се пробва за трети пореден, какъвто безпрецедентно кара вече Си, а общо пети президентски мандат.

Си Дзинпин заяви, че Китай "високо цени" китайско-руските връзки и че двете страни могат да си сътрудничат, за да изпълнят целите си за развитие.


 Снимка: Ройтерс, руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин присъстват на среща в Кремъл в Москва, Русия, на 20 март



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.