Голяма швейцарска банка призна, че е помогнала на американски данъкоплатци и други лица да укрият милиарди долари от данъчната служба на САЩ (IRS), съобщи Департаментът по правосъдие на САЩ.

Свързани новини

07.12.2023 09:27

Швейцарска банка е помогнала на американските данъкоплатци да скрият милиарди

Видян 831 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голяма швейцарска банка призна, че е помогнала на американски данъкоплатци и други лица да укрият милиарди долари от данъчната служба на САЩ (IRS), съобщи Департаментът по правосъдие на САЩ.


Според американските прокурори Banque Pictet е държала около 5,6 млрд. долара в 1637 сметки на американски граждани, като им е помогнала да избегнат плащането на данъци в размер на около 50,6 млн. долара в периода 2008-2014 г.

Базираната в Женева банка, подразделение за частно банкиране на 218-годишната Pictet Group, е сключила споразумение за отлагане на наказателното преследване с Министерството на правосъдието и се е съгласила да плати около 122,9 млн. долара под формата на възстановяване и глоби като част от сделката с прокурорите.

"Този случай трябва да даде ясно послание на други хора, които се опитват да скрият активите и доходите си в офшорни зони. Нашите специални агенти са експерти в проследяването на парите и са най-добрите в разкриването на схеми, които се опитват да измамят американската данъчна система", заяви Джим Лий, началник на отдел "Криминални разследвания" в IRS.

Banque Pictet, която контролира активи на клиенти на стойност над 720 млрд. долара, е специализирана в управлението на средствата на клиенти с висока нетна стойност. Тя има офиси и в Люксембург, Сингапур и Бахамите.

Според разследващите Banque Pictet и нейната компания майка Pictet Group са използвали "разнообразни средства", за да помогнат на американските си клиенти да избегнат плащането на данъци, включително да позволят на офшорни структури да открият недекларирани сметки и да позволят на клиенти да открият сметки за животозастраховане на имена, различни от техните собствени.


Кредиторът държи пощата на клиентите, свързана със сметките, в банката, вместо да я изпраща на клиентите в САЩ, за да "гарантира, че документите, отразяващи съществуването на сметките, остават извън САЩ и извън обсега на данъчните власти на САЩ".

Освен това швейцарската банка е създала и управлявала офшорни структури, които "не са имали никаква стопанска цел, а са съществували единствено, за да помагат на американските данъкоплатци-клиенти на Pictet Group да скрият своите офшорни сметки и активи от данъчните власти на САЩ", твърдят разследващите.

Като част от споразумението с Министерството на правосъдието банката се съгласи да сътрудничи на разследването.

"Pictet е доволна от разрешаването на този въпрос и ще продължи да предприема стъпки, за да гарантира, че клиентите ѝ изпълняват данъчните си задължения", се казва в изявление на банката.

Вашингтон отдавна обвинява швейцарските банки, че помагат на богатите американци да укриват данъци. През 2014 г. Credit Suisse се съгласи да плати 2,5 млрд. долара глоби за това, че е помагала на данъкоплатци да укриват пари от данъчната служба в заговор, продължил десетилетия.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак