Свързани новини

05.06.2020 11:56

Щеше да буди голямо учудване, ако нямаше разминаване в числата: Кантарджиев

Видян 2162 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зам.-министърът Жени Начева и представители на „Информационно обслужване“ дават брифинг в Министерството на здравеопазването във връзка с кашата с данните за COVID-19.


Всеки ден ще се подготвя съобщение до медиите, за да няма интерпретация на данните, които ще се обновяват в полунощ за предходния ден.


Днес за първи път се промотира тази информационна система и щеше да буди голямо учудване, ако нямаше разминаване в числата, коментира проф. Кантарджиев.


Винаги е важно данните да се сравняват в точно определен час, отбеляза още той.


Болниците са правили грешка да не регистрират случаи, когато не са били сигурни, че те са в резултат на COVID-19. Затова сега се получи разминавания в данните, посочи още Кантарджиев, предаде 24 часа.


Ако имаше пълно съвпадение на данните, аз щях да се съмнявам, че те са манипулирани. Напълно нормално е да има разминавания. Който работи, той греши. Болниците и лабораториите, които не са пипнали един пациент с COVID-19, нямат сгрешени данни, заяви още професорът.


Много често лаборатория с положителен резултат е дублирала резултат на хоспитализиран пациент в болницата, допълни д-р Пенчев.


„Днес се направи анализ къде е станала тази разлика в числата. През април една част от болниците са влизали в системата. Това са най-натоварените болници и именно те са правили грешката да не качат 1-2 случая, защото са приемали друга причина за смъртта. След изясняване на лабораторния резултат обаче е ставало ясно и оттам е идвала разликата”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.


„Министерството на здравеопазването няма никакъв интерес, ние, които три месеца работим в тази система, да лъжем дали изследванията са 1 200 или 1 250 и дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко. Ако цифрите бяха абсолютно същите, аз по-скоро бих се съмнявал, че нещо се е манипулирало. Сега просто се виждат пропуските”, обясни още той.


И допълни: „Едната грешка са неправилно качените данни. Втората идва от часовете, когато е трябвало да се равни към това в колко часа ще се оповестяват резултатите. Това, което се случи е нормално”, обясни още той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог