Свързани новини

24.06.2021 14:56

Ще станат ли 2 деца жертва на споровете за трансплантациите?

Видян 1756 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато траят споровете кой – крив, кой – прав по въпроса с трансплантациите, който се разгоря през последните седмици между Министерството на здравеопазването и Клинична база Лозенец, 2 български деца, чиито имена естествено запазваме в редакцията, са заплашени да не оцелеят.
Рязкото спиране на трансплантациите може да лиши не само тях, но и други хлапета с огромни здравословни проблеми от живот, докато съдът реши споровете между възрастните на високи позиции – министри и бордовици. Защото хирурзите са с вързани ръце. Много по-добрият вариант беше първо да се реши какво се случва с децата, а след това да се вземат крути мерки. В момента не е ясно какво се случва и със спешните случаи като споменатите 2, за които решението е въпрос на броени дни. И с не толкова спешните, които имат не много по-широкия хоризонт от седмици до няколко месеца. Дали те продължават лечението си в чужбина и кой осигурява финансирането за това?
Справка на 19 минути показва, че излиза доста скъпо. При средна цена в България от 70 000 лв./ 35 000 евро, в другите държави котировките са следните според международен доклад:
САЩ $163 438
Бразилия $89 066
Италия 77 475 евро
Франция 850 515 евро
Финландия 141 768 евро
Швейцария 118 457 шв.франка
Германия 55 000 евро

Има обаче и много допълнителни разлики с разходите за транспортиране на дете и родител и престоя им в клиниките, които могат да увеличат двойно сметката.
Освен това средните цени много често не са показателни, тъй като особено тежките случаи могат да вдигнат котировката в пъти, а понякога и в десетки пъти. Само за пример, в Бразилия например максимумът е 690 000, което е близо 8 пъти повече от средното ниво.
А, ако чужди клиники имат интерес да привличат клиенти и да им е неудобно трансплантации да се правят в България?
Докато търсим отговор на този въпрос, майките на вече трансплантираните успешно направиха своя група във Фейсбук. В нея има 24 дами с личните им истории. Интересно е да види – погледнете на Трансплантирани и оперирани деца в болница Лозенец.


Кристиян Георгиев



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.06.2021 09:44

    Прочетох историите на майките с трансплантирани деца. Да са им живи и здрави и дано и децата, очакващи помощ, да я получат. Но... да не забравяме, че работа на лекарите е да спасяват човешки животи. Когато си свършат съвестно работата, ще им бъдем благодарни до гроб, но когато извършат престъпление, трябва да си понесат отговорността. Да вземеш бъбрек от 20-годишно момче, което продава част от себе си от бедност, от безпътица, от отчаяние и да го дадеш на застаряващ заможен пациент, е престъпление, за което прошка не може да има. В този момент си станал потенциален убиец и наказанието трябва да е сурово, защото си лекар, който се е клел да не вреди и да не се прави на господ като решава кой ще живее и кой ще мре. Когато почтеността и морала на един лекар са поставени под обосновано съмнение професионализмът му няма особено значение, защо с уменията си може да спасява живот, но може и да спомага за нечия смърт или страдание.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни