Надежда Йорданова

Свързани новини

07.06.2023 10:45

Ще променим Конституцията с минимум 160 депутати: Надежда Йорданова

Видян 514 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ние ще променим Конституцията с минимум 160 депутати“, каза в предаването „Тази сутрин“ Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

„Основата цел на правителство е да осигури време на Народното събрание да рестартира парламентарната република“, каза тя.

„България се намира в тежка политическа и икономическа криза. Трябва да спрем и да оберем емоциите. Да спрем политиканстването, да спрем празното политическо говорене. За настоящия кабинет подкрепа от ДПС не търсена“, категорична бе Йорданова.

По думите ѝ България се нуждае от конституционна реформа, за да има справедливост в обществото. Тя подчерта, че за да бъде постигнато такова мнозинство, са готови да работят с всички парламентарно представени сили.

„Има въпроси, по които с БПС имаме единомислие“, посочи тя. По думите ѝ твърдението на Георги Свиленски, че „Христо Иванов докарал с лодката от Росенец Делян Пеевски“, е спекулация.

„Хората са уморени от цикличността на изборите. Местните избори ще са състезания за най-добрите решения и екипи, които могат да ги приложат“, каза Йорданова.

„В момента се водят разговорите за подготовката за участие в местните избори. Не е тайна, че в рамките на София търсим формула за общо явяване. Не само с ПП, но и със „Спаси София“, посочи тя.

Поисканите имунитети и съдебната реформа

„Наличието на комисия за имунитета е обичайна практика. За всяко едно такова искате НС трябва да подходи отговорно“, каза тя във връзка с поисканите имунитети на Кирил Петков и Бойко Борисов. По думите ѝ по този начин Иван Гешев се опитвал да се влияе на политическия живот.

„Това показва колко е важно да се случи конституционната реформа“, подчерта тя.

Йорданова добави, че има съгласие за разделяне на ВСС на две – ВСС, който да отговаря само за съдиите, където да имат превес съдии избрани от съдии и прокурорска колегия, която да отговаря за прокурорите и следователите, която да ограничи властта на главния прокурор.

Също така има съгласие главният прокурор да бъде с променени правомощия, така че да не може да влияе на прокурорите.

„Индивидуалната конституционна жалба - голяма гаранция за правата на хората. И, разбира се, преосмисляне на института на служебния кабинет, защото последните две години показаха сериозни дефицити в това“, заяви Йорданова.

„Атанас Славов, имаме един достоен министър на правосъдието. Очаквам конституционната реформа да се случи по най-добрия начин и да отстоява закона. Крум Зарков показа приемственост. Той свърши чудесата работа, прояви гръбнак и отстояваше реформирането на съдебната власт“, завърши тя.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден