Той взе повод от това, че все още не е свикано поисканото от БСП съвместно заседание на комисиите по външна политика и на отбраната, на което да бъде изслушан министърът по отношение на сигурността на България, за да зададе публично въпросите на социалистите към него.

Свързани новини

24.08.2023 15:39

Ще приватизирате ли резиденция Лозенец: Вигенин пита Тагарев

Видян 759 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„БСП се отнася с огромно уважение към Българската армия и опитите, които направи министър Тагарев днес да внуши, че едва ли не БСП с действията и позициите си се обръща срещу Българската армия, са меко казано некоректни. Не бива и той самият да се идентифицира с Българската армия. Ние сме срещу неговите действия и позиции и смятаме, че той не прави достатъчно, за да бъде Българската армия силна и да изпълнява конституционните си задължения.” Това заяви заместник-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин на брифинг в централата на партията.
 
Той взе повод от това, че все още не е свикано поисканото от БСП съвместно заседание на комисиите по външна политика и на отбраната, на което да бъде изслушан министърът по отношение на сигурността на България, за да зададе публично въпросите на социалистите към него.
 
„Доколкото очевидно се планира разширяване на военното присъствие на НАТО в България, към днешна дата няма отговор на въпроса как увеличеното присъствие на сухопътни сили в България засилва сигурността на България, имайки предвид, че България няма сухопътна граница нито с Беларус, нито с Русия, за разлика от страните, в които това присъствие вече беше разширено”, обърна внимание Вигенин.
 
Той подчерта, че не е ясно какви са реалните оценки на министъра за заплахите в Черно море, при положение че тази сутрин е заявил, че способностите на Русия в Черно море са намалели и не счита, че има пряка заплаха, а в същото време се планира разширено военноморско присъствие на НАТО.
 
По какъв начин ще се съгласува с гражданите на Ямбол и областта, ако евентуално бъдат разположени тези сили и намеренията им за изграждане на нова база или разширяване на съществуващите и въз основа на какви критерии биха били взети решенията за местоположението на тези нови съоръжения, попита още замесник-председателят на БСП.
 
„Планира ли министър Тагарев предаването на зенитно-ракетните комплекси C-300 на Украйна? Защото информацията, която имаме е, че се планира това да се случи на две стъпки. Първо, да бъдат предоставени боеприпасите към тези зенитно-ракетни комплекси и след това, по предлог, че няма откъде да бъдат намерени нови и ресурсът на сегашните е изтекъл, да бъдат предадени и самите зенитно-ракетни комплекси”, каза още Вигенин, като предупреди, че  те пазят АЕЦ „Козлодуй” и София и няма с какво и как да бъдат подменени.
 
Той обърна внимание и на информацията, че се увеличават рапортите за напускане в армията.

„Искаме да знаем какво ще предприеме министърът, ако това е така, да не се случва и да бъде укрепена Българската армия”, настоя социалистът.
 
Последният въпрос, който социалистите имат към министър Тагарев, е свързан с резиденция „Лозенец” и дали се планира да бъде извадена от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, да бъде предадена на управление на Министерски съвет с перспектива да бъде приватизирана и там да бъде изграден жилищен комплекс.
 
„Ще кажете, че това изглежда доста невероятно, но ние видяхме, че това правителство често прави невероятни,  неочаквани и нелогични неща. Извиняваме се, ако по този начин нарушаваме нечии планове, но резиденция „Лозенец” не може да става жертва на временни правителства и временни министри и едно от последните кътчета в този район на София да стане жертва на алчността на олигарсите”, коментира Кристиан Вигенин.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак