Поради големия интерес към втората позиция на шопската салата в допитването на Екопрограма за кулинарен символ на София, задълбахме в изключителната история на този продукт

Свързани новини

15.03.2022 15:14

Шопската салата оригинално е без сирене, идва с Т. Живков през 1956 г.

Видян 3992 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Поради големия интерес към втората позиция на шопската салата в допитването на ПОБЕДА СЕГА за кулинарен символ на София, задълбахме в изключителната история на този продукт. Той се оказва връстник на идването на власт на Тодор Живков през 1956 г., сам по себе си също шоп, който остава на върха до края на 1989 г.




Интересно е, че според задълбочено изследване на историческия сайт bgspomen.com първото упоменаване на „шопска салата” в кулинарната литература и първото свидетелство за нея е от 1940 г., но при него в скоби на названието пише (лютеница) и рецептата си е за лютеница.




Изобщо, салатите навлизат в българското меню едва около и след Втората световна война в средата на миналия век и по никакъв начин нямат нищо общо със старата традиция.




И наистина, като наследници на шопски баби, допитването до тях показва, че по този край доматите са се изхвърляли, когато са зачервявали – смятали ги за развалени, негодни за консервиране, каквато е била основната им употреба и то главно в туршии и лютеници.



След основаването на Балкантурист с шеф бащата на Райна Кабаиванска, започва включването в т.нар. Червени рецептурници на туристическата фирма на салати, като през 1956 г. се появява шопската.




Нейната оригинална рецепта НЕ съдържа сирене. Изброени са съставките: обелени и нарязани на дребно чушки капия, червени домати и краставица, направени на ситни кубчета, малка и печена, а също белена люта чушка, кромид на тънки „филийки”, магданоз, олио и оцет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Дядо Йо 16.03.2022 05:30

    Наистина, зачервените и червените домати са ги хвърляли на кокошките и нашенци са яли само зелени домати. Но след Балканската война е започнал обратния процес - да прощават кокошките, но узрелите домати са по-вкусни.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден