Тази седмица активисти за борба с корупцията в Будапеща предупредиха, че унгарският министър-председател Виктор Орбан мами ЕС с обещанията си за реформи, които експерти и активисти определят като недостатъчни.

Свързани новини

11.11.2022 09:31

Шолц да провери "задълбочено" реформите на Унгария в областта на върховенството на закона: Германските законодатели

Видян 1966 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трите управляващи партии в Германия настояват канцлерът Олаф Шолц да провери "задълбочено" реформите на Унгария в областта на върховенството на закона и да подкрепи отпускането на милиарди задържани средства от ЕС само ако Будапеща докаже, че сериозно се стреми да отговори на дългогодишните опасения за отстъпление от демокрацията, съобщава Политико.

Следващия месец страните от ЕС ще трябва да решат дали да спрат около 7,5 млрд. евро от европейските фондове за Унгария в рамките на механизма за спазване на принципите на правовата държава или да преценят, че антикорупционните реформи, които Будапеща представя като посредническа мярка, са достатъчни, за да отпаднат санкциите. По същия начин ЕС възпрепятства достъпа на Унгария до 5,8 млрд. евро от фондовете за възстановяване от коронавирус и изисква допълнителни съдебни реформи, преди да отпусне тези средства.

Тази седмица активисти за борба с корупцията в Будапеща предупредиха, че унгарският министър-председател Виктор Орбан мами ЕС с обещанията си за реформи, които експерти и активисти определят като недостатъчни.


В Берлин законодателите в Бундестага споделят тези опасения: парламентарните групи на Социалдемократическата партия (СДП) на Шолц, на Зелените и на Свободната демократическа партия (СвДП) - трите партии в управляващата коалиция - планират да внесат предложение за гласуване, с което да "поискат" от правителството "задълбочена оценка" дали реформите на Унгария имат "устойчиво въздействие на практика". Ако това не се счита за вярно, тогава правителството трябва да изготви съответните последствия и да гласува за спиране на плащанията към Будапеща.


Резолюцията се фокусира върху 7,5 млрд. евро, които държавите от ЕС могат да спрат по механизма за обвързване с върховенството на закона, но отрицателната оценка може да има последици и за отпускането на допълнителните 5,8 млрд. евро за борба с коронавируса.

"Съществуват сериозни съмнения относно политическата воля на унгарското правителство да осъществи необходимите реформи не само на хартия, но и на практика", се казва в парламентарното предложение, получено ексклузивно от POLITICO. Предвид факта, че предложението е подкрепено от трите управляващи партии, които имат мнозинство в парламента, то вероятно ще бъде прието - а правителството едва ли би могло да пренебрегне подобна заповед от депутати от собствените си партии.


 


 Снимка: Ройтерс


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог