20.06.2011 17:58

Шефката на софийския съд „забравила“ ипотека за 50 000 евро

Видян 1762 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подкомисията за конфликт на интереси във Висшия съдебен съвет образува проверка на председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Това съобщи за Дарик председателят на подкомисията Стефан Петров.


Междувременно Сметната палата приключи проверката на имотните декларации на Янева и установи едно несъответствие, че тя не е декларирала ипотека на апартамент през 2008 г.


На заседанието си подкомисията за конфликт на интереси във Висшия съдебен съвет взе три решения, оповести Стефан Петров: "Прие писмото на г-жа Янева като сигнал по чл. 19, ал. 2 от закона, покани я за изслушване на следващо заседание на комисията и й указва да предостави всички необходими документи във връзка с наказателното дело и с нотариалния акт, по който е била пълномощник на баща си. Искаме обвинителния акт, за да видим дали се съдържа сделката, по която е била пълномощник. Ако се съдържа тази сделка, на първо време преценяваме, че евентуално има конфликт на интереси, ако не фигурира, засега становището ни е, че няма конфликт на интереси."


От Висшия съдебен съвет съобщиха, че е приключила проверката на Сметната палата на имотните декларации на съдия Владимира Янева. Тя бе поискана от комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет с цел да се изясни дали при подаването на имотните декларации от магистратката е налице несъответствие между придобито и декларирано имущество.


Сметната палата е установила, че през 2007 г., 2009 г. и 2010 г. няма несъответствия между декларираните и действително придобитите имущества. Проверката за 2008 г. е приключила със следното заключение за несъответствие: "Подала уведомление. Не е декларирала ипотека на апартамент с площ 107, 25 кв.м. в София за обезпечаване на банков кредит в размер на 50 000 евро".


Проверката на декларациите, подадени през 2011 г., ще бъде готова в края на годината.


„Много съм щастлив, че за първи път след 22 години се разбра, че се избира съдия. Ако се върнем през годините, какви хора са назначавани на тези длъжности, а Владимира Янева е от петнайсет години съдийка, три-четири години е била прокурор. Ако не се познава с Цветан Цветанов, а се познава с Румен Петков? Не виждам лошо в това, аз се познавам с Пенгезов (б.р. - отстраненият от ВСС шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов)", коментира пред bTV премиерът Бойко Борисов ескалиращото напрежение в съдебната система след избора на Янева за председател на Софийския градски съд (СГС) преди три седмици. Той за пореден път обяви, че стажът на съдията е 15 години, въпреки че по време на дебатите по номинациите за шеф на СГС стана ясно, че Янева реално е правораздавала едва 4 години, тъй като е прекарала останалите 4 в майчинство.


Премиерът не пропусна да повтори и познатата си теза, че настоящият съдебен съвет е излъчен от тройната коалиция и управляващите от ГЕРБ нямат никакво отношение към решенията му. Не коментира обаче разкритията, че Янева е гледала едно от делата за злоупотреби в общинското дружество Софийски имоти в директен конфликт на интереси, след като е сключила сделка за два имота с подсъдимия Тошко Добрев от името на баща си.


"Започва да ми омръзва да се внушават на хората неща, които не са верни. ВСС е избран от БСП, ДПС, НДСВ и като дойдохме на власт, казахме, че ще го оставим да работи както е", каза Борисов.


Самата Янева призна в петък достоверността на информацията, че е била пълномощник на баща си по въпросните сделки, но раздразнено обяви, че нито ще си направи отвод по делото, нито ще си подаде оставка като председател на СГС. Призна и че ще й бъде доста трудно да работи с колегите след създалото се напрежение, въпреки че няма да се съобрази с исканията за оставки, които от редица неправителствени организации отправиха към нея и членовете на ВСС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби